La Fundació Althaia estudia incorporar un robot per donar suport als pacients

Seria la primera vegada que un centre sanitari incorpora un androide d'aquest tipus a l'entorn assistencial


La Fundació Althaia estudia la possibilitat d'adquirir un robot que pugui resoldre dubtes, facilitar informació o acompanyar als usuaris pel centre hospitalari. Professionals de la institució sanitària han participat aquest dimarts en una formació amb un androide d'última generació on han analitzat les possibilitats que podria tenir en l'entorn assistencial. “La idea és veure en què ens pot ajudar però, en cap cas, busca substituir a les persones”, ha explicat Bartomeu Ayala, cap de Formació de la Fundació Althaia. El robot que s'estan plantejant utilitzar pot parlar una vintena de llengües i és capaç d'interaccionar amb les persones i expressar emocions.

L'androide Pepper és el que s'anomena un robot de protocol. La jornada celebrada aquest dilluns a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha servit perquè els professionals suggerissin algunes funcions que podria dur a terme el robot en un centre sanitari. “Podria acompanyar al pacient a la sala d'espera, facilitar informació, resoldre dubtes que puguin tenir”, ha sintetitzat Ayala. “És algú que no es cansarà mai, amb molta paciència; que podria entrar en zones aïllades”, ha afegit Pere Barnola, de l'empresa Idntt, encarregada de la formació feta amb Althaia. La seva capacitat de reconeixement facial també permet que pugui esdevenir una eina estadística, ja que pot recollir dades com la tipologia d'usuari o el temps d'espera sense haver de demanar a ningú.

El robot té un cost de 17.000 euros

El robot costa uns 17.000 euros en la seva versió més bàsica. Segons ha explicat Barnola ja s'està utilitzant en altres sectors com l'hoteleria i l'hostaleria però no en l'àmbit sanitari. Pot fer trucades, reconèixer a persones, avisar quan arribi un client, entre d'altres. “Estem treballant per poder trobar sortides en ell més enllà de l'oci”, ha afegit. En aquests moments, als Estats Units, sí que s'estan emprant androides d'aquest tipus en alguns hospitals “per acompanyar als infants en el procés de la malaltia o en la recepció”, ha afirmat Barnola, però no al territori espanyol. Així, en cas que Althaia finalment optés per adquirir-lo, es convertiria en el primer centre hospitalari en tenir un robot d'aquest tipus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article