Tan sols l’1,52% dels habitatges de Barcelona estan buits, en contra de les previsions del consistori

L’Ajuntament ha revelat les primeres xifres del cens de pisos buits que de moment ha realitzat en 17 dels 73 barris de la ciutat


L’1,52% dels habitatges de Barcelona estan buits, segons un cens que està elaborant l’Ajuntament de la ciutat. El treball de camp s’ha realitzat fins ara en 17 barris -dels 73 de Barcelona- distribuïts en vuit dels deu districtes de la ciutat, que representen el 28,8% del parc residencial.

En xifres absolutes equival a 3.609 habitatges desocupats que, de moment, ha detectat l’estudi. D’aquests, 428 pisos tenien activitat turística il·legal. Així, el treball desmenteix les xifres estimades que havia anunciat fins ara el govern de Xavier Trias -que parlava d’uns 31.000 habitatges buits- o l’Institut Nacional d’Estadística, que el 2011 els xifrava en 88.000. Aquest percentatge també ha sorprès al consistori, que ha admès que “és més baix del que s'esperaven”.

Una mostra de 17 barris dels 73 que hi ha a la ciutat

En una primera fase del projecte, que va servir de prova pilot, es va fer el treball de camp als barris de Trinitat Nova, Baró de Viver, el Bon Pastor, Besòs i el Maresme, la Vila de Gràcia, i el Raval. Aquesta primera fase es va desenvolupar entre finals del 2016 i el primer quadrimestre de 2017.

A continuació es va iniciar la segona fase del treball de camp, en la qual es van perfeccionar els processos, a partir de l’anàlisi de l’experiència pilot, i es va millorar l’aplicació informàtica que s’utilitza per consolidar el projecte. En aquesta segona fase els barris en els quals es va treballar van ser Porta, Camp de l’Arpa, Dreta de l’Eixample, el Carmel, el Poble-sec (amb el Parc de Montjuïc), Prosperitat, Sant Antoni, Vallbona, Torre Baró, Ciutat Meridiana i la Nova Esquerra de l’Eixample.

Uns voluntaris, durant la cens d'habitatges buits a Barcelona |  Ajuntament de Barcelona

En total, en aquestes dues fases del procés els equips van visitar 34.852 pisos escollits a partir d’una tasca prèvia de encreuament de dades sobre consum d’aigua i sobre el padró municipal que donava com a resultat una llista d’habitatges hipotèticament buits.

A partir d’aquesta hipòtesi, grups de persones creats a partir de plans d’ocupació de Barcelona Activa i el Servei d’Ocupació de Catalunya van anar durant sis mesos a visitar les finques que tenien o bé un baix o nul consum d’aigua, o bé no tenien persones empadronades.

Segons el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, la xifra d’aquesta primera mostra es pot extrapolar al conjunt de la ciutat, cosa que deixa el total de pisos desocupats a Barcelona per sota dels 13.000 habitatges buits -la xifra tota a la ciutat és de 825.755, segons el cens del 2016.

La PAH alerta que el cens descuida pisos de fons voltors o entitats financeres

Segons la PAH, però, l’Ajuntament amb aquest cens “no està tenint en compte els pisos que estan en procés de venda, lloguer o rehabilitació”. Entre aquests habitatges, s’hi podrien trobar pisos de fons voltors o entitats financeres que els posen al mercat “a preus de luxe”.

No obstant això, l'estudi ha comptabilitzat 919 habitatges desocupats que pertanyen a bancs, fons d’inversió i societats. En el cas dels pisos d’entitats bancàries que fa més de dos anys que estan buits, si no hi ha un acord amb l’entitat, el consistori assegura que es començarà el procediment sancionador d’acord amb el que recull la llei d’habitatge de 2007.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article