Cada any es diagnostiquen 6.000 casos nous de càncer colorectal a Catalunya

Durant el 2017 han participat al Programa de Cribratge de l'Institut Català d'Oncologia més de 97.000 persones


Avui és el dia Mundial contra el càncer de colon i recte. Aquest tipus de càncer és el més freqüent a l’Estat, amb més de 40.000 casos nous cada any, i 6.000 a Catalunya. És la segona causa de mort a Catalunya i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 60 anys. Per això la detecció precoç és clau per detectar aquest càncer en etapes molt inicials, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius.

Aquest tipus de càncer té una freqüència similar en homes i dones en el de còlon, és més freqüent en homes en el de recte. La supervivència varia segons el moment del diagnòstic, per això és clau detectar-lo a temps. Així, l’any 2010 es va posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona, el primer de Catalunya en aquesta patologia.

Actualment, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha completat la cobertura del Programa de Cribratge de Càncer Colorectal (CCR) a tot el seu territori d’influència. Així, tota la població d'entre 50 i 69 anys residents a l’Hospitalet de Llobregat, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Barcelonès Nord i Maresme ja han rebut, com a mínim, un cop una invitació al programa.

L’any 2000 es van iniciar les proves a l’Hospitalet, sent el primer de tot l'estat espanyol, i el 2004 es va estendre a l’Alt Penedès, mentre que a finals del 2015 es va iniciar la fase final d’extensió per la resta del territori.

Durant el 2017 han participat al Programa de Cribratge de Càncer Colorectal més de 97.000 persones de l’Hospitalet de Llobregat, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Barcelonès Nord i Maresme.

D’aquestes, s’han detectat 2.877 ciutadans amb una lesió adenomatosa, lesions que en un futur poden arribar a ser un càncer, i que, per tant, s’han pogut evitar. Per altra banda, gràcies al programa s’han detectat 187 persones afectades d’un càncer colorectal.

Prova gratuïta a través de les farmàcies

A més, aquest programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang en femta no apreciable a simple vista. Els ciutadans que poden acollir-se al programa reben una carta informativa que els convida a adreçar-se a una de les farmàcies adherides a la campanya per recollir el material necessari per fer la prova.Un cop realitzat el test, s’ha de portar la mostra a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunica per carta passats uns dies i, e el cas que la prova surti positiva, s’ofereix la possibilitat de fer una colonoscòpia a l'hospital de referència del pacient per descartar cap lesió en el còlon o recte.

Les causes per les quals es pot desenvolupar un càncer de còlon i recte no es coneixen, tot i que factors com haver-ne patit prèviament, tenir familiars que l’han desenvolupat o patir una malaltia inflamatòria intestinal de llarga evolució així com pòlips intestinals, hi poden influir.

Avançant cap als tractaments personalitzats

Coincidint amb el Dia Mundial contra el càncer Colorectal, l'Hospital del Mar ha publicat els resultats d'un estudi que demostren que la biòpsia líquida és efectiva a l’hora de determinar el tipus de mutacions dels pacients que van participar en un estudi multicèntric internacional per determinar l’efectivitat del tractament del càncer colorectal amb Sym004, una combinació de dos anticossos monoclonals contra la proteïna EGFR.

Clara Montagut, cap de secció d’Oncologia Digestiva del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar destaca que “una de les novetats del nostre treball ha estat que mitjançant la biòpsia líquida hem pogut determinar un grup de pacients que es beneficien del tractament”, amb la utilització per aconseguir-ho de només les seves mostres de sang. Un pas més, explica, “cap a les aplicacions clíniques d’aquesta tècnica i la medicina personalitzada”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article