Els metges catalans clamen contra l'Estat per voler retallar l'assistència sanitària universal

Les entitats socials i les associacions de veïns se sumen a la queixa i reiteren que la llei catalana reverteix les desigualtats


Els metges clamen contra l'Estat per voler retallar la cobertura sanitària amb un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'universalització de l'assistència sanitària. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya assegura que donaran suport a totes aquelles iniciatives “que tinguin com a objectiu preservar el caràcter universal de l'assistència sanitària a Catalunya i defensar els valors en què es fonamenta”.

En el comunicat, els metges defensen que l'accés universal a la sanitat és “un instrument de cohesió social i de justícia distributiva per pal·liar les desigualtats socials i les seves repercussions en la salut de les persones“. Per això, volen expressar el seu absolut ”desacord” amb el recurs presentat pel govern espanyol contra la Llei 9/2017.

“Contemplem amb preocupació qualsevol mesura que pugui vulnerar els valors el sistema sanitari català, que pot malmetre la qualitat assistencial. Ho vam manifestar fa sis anys amb l’aprovació del Real Decreto 16/2012, de 20 d’abril, ho tornem a fer ara”, afirmen en el comunicat.

Recorden també que el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana, ja av defensar la necessitat de garantir la universalització de l'assistència sanitària. També recorden que sense aquesta assistència per a tothom, “no es poden concebre els objectius de la sanitat pública de promoció de la salut col·lectiva i de vigilància i prevenció dels problemes de salut sense la integració i l’atenció dels col·lectius més vulnerables, que alhora són els que tenen un risc més alt d’emmalaltir”.

Una queixa compartida

Les entitats socials, a través d'ECAS, també alerten de la vulneració del dret a l’assistència sanitària que suposa el recurs d’inconstitucionalitat interposat pel govern espanyol. Recorden que una mesura com la que es planteja des de l'Estat "pot deixar sense atenció sanitària pública a totes les persones en situació administrativa irregular, principalment persones immigrades". També asseguren que la Llei catalana d’universalització de l’assistència sanitària "revertia l’exclusió sanitària instaurada pel PP des del 2012".

Així mateix, la CONFAVC denuncia que el recurs contra la llei d'universalització de la sanitat atempta contra els drets humans. Les associacions de veïns no accepten que els catalans siguin discriminats per raons d'irregularitat administrativa i "siguin tractades com una mera despesa de l'erari públic".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article