El TC declara de nou inconstitucional el xec de 6.000 euros per escolaritzar en castellà

L'alt tribunal ha estimat un conflicte de competència de la Generalitat i es referma en la sentència sobre la Llei Wert del febrer passat


El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el conflicte positiu de competència interposat per la Generalitat de Catalunya el 21 d'octubre de 2014 contra el Reial Decret que regulava els procediments administratius relatius als costos d'escolarització previstos a la LOMCE, és a dir, els 6.000 euros per a l'escolarització en escoles privades en castellà.

L'alt tribunal, fent referència a la sentència del recurs d'inconstitucionalitat del febrer passat, ha tornat a declarar inconstitucional i per tant, també a anul·lar, el reial decret que reconeix aquesta compensació econòmica prevista a la disposició 38 de la LOMCE, a càrrec de la Generalitat.

En el recurs del Reial decret, de l'11 de juliol de 2014, la Generalitat va al·legar que es vulneraven competències en matèria d'educació i llengua pròpies, previstes a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, així com l'autonomia financera de despesa reconeguda en el mateix estatut, en establir que seria la Generalitat qui assumiria aquesta compensació econòmica per a les famílies que decidissin matricular els fills en centres privats per garantir l'escolarització en castellà quan no hi hagués oferta pública. Per la Generalitat, aquest supòsit no era possible en el model implantat a Catalunya.

En el mateix procediment, la Generalitat va recordar que la regulació de les llengües oficials en l'àmbit educatiu és competència de l'Estat, i que pot fixar els ensenyaments mínims i l'horari corresponent a aquestes matèries per assegurar el coneixement de la llengua castellana, però recalca que a la Generalitat li correspon desenvolupar la normativa bàsica estatal i establir l'ordenació concreta del sistema educatiu incorporant el coneixement de la llengua pròpia.

El TC considera que la declaració d'inconsitucionalitat i nul·litat d'aquesta norma impugnada pel Govern català, que ja va ser objecte d'un requeriment d'incompetència desestimat pel consell de ministres el setembre de 2014, no és “obstacle” per garantir el dret a l'educació dels alumnes que hagin estat escolaritzats mitjançant aquest procediment.

Tal com ja va marcar en la sentència del febrer, el TC reconeix el dret a garantir la continuïtat en l'escolarització fins al final de l'ensenyament obligatori, tret que la família vulgui canviar de centre escolar, o per l'aplicació d'alguns dels supòsits previstos en la normativa sobre drets i deures dels alumnes.

La preinscripció escolar per al curs vinent no preveu la casella de castellà

Després del conflicte que va generar la possibilitat que el Ministeri d'Educació, fent ús de l'aplicació del 155 a Catalunya, pogués deixar escollir a les famílies la llengua d'escolarització dels infants, finalment no hi haurà casella lingüística per a la preinscripció del curs vinent, tal com ha avançat la Cadena Ser.

Fonts d'Ensenyament, el mateix dia en què el DOGC publica les normes que regulen la preinscripció escolar a Catalunya, han confirmat que no es preveuen canvis significatius per aquest procés, que s'inicia el divendres 13 d'abril.

Tot i que el formulari de preinscripció encara no és públic, ho serà pocs dies abans d'iniciar el període, fonts del Departament han afirmat que no hi ha referències lingüístiques, tret de les que ja sortien en les preinscripcions anteriors, en què es preguntava les llengües que entenia l'infant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article