CCOO denuncia les condicions laborals “lleonines” dels treballadors de la ONCE

Treballen fora de la seva jornada laboral, no arriben als 900 euros al mes, venen cupons a la intempèrie en ple hivern i estan forçats a facturar un mínim de 210 euros al dia, segons el sindicat


Treballen fora de la seva jornada laboral, no arriben als 900 euros al mes, venen cupons a la intempèrie en ple hivern i estan forçats a facturar un mínim de 210 euros al dia. Aquestes són les condicions laborals a què es veuen abocats alguns treballadors de la ONCE, sobretot els més joves, segons ha denunciat CCOO a través d’un informe.

El sindicat ha indicat que “el nivell de vulnerabilitat propiciat per l’enorme inseguretat a la que es veuen sotmeses les treballadores i els treballadors és molt significatiu” i ha alertat que les condicions laborals de l’empresa són “lleonines”.

L’informe assegura que “s’obliga al personal venedor a realitzar les seves competències per zones d’influència” i aquestes són, sovint, zones poc accessibles, la qual cosa “els situa en una situació de perill” i “suposa una clara vulneració de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals”.

A més, segons el document, la inseguretat laboral fa que els treballadors tinguin “por de perdre la feina” i “assumeixin condicions de treball que són poc saludables o insegures” que poden acabar provocant problemes de salut, com ara estrès.

210 euros: el mínim que un treballador fix ha de facturar al dia

Per tenir un sou “digne”, els treballadors de la ONCE han d’aconseguir uns objectius econòmics proposats des de la direcció de d’empresa. Entre les condicions, el personal fix ha de facturar com a mínim 210 euros diaris per poder cobrar comissions que fan que augmenti el seu salari. El personal que té un contracte temporal, en canvi, ha de facturar un mínim de 1.500 euros setmanals, és a dir, 450 euros més que els fixes, per arribar a tenir un contracte indefinit. A més, aquests cobren el 30% menys de salari.

El fet de no arribar a aquesta xifra, diu CCOO -que també ha elaborat un vídeo-denúncia-, pot suposar “l'obertura d'expedients disciplinaris, no renovacions de contractes o fins i tot acomiadaments per baixa rendibilitat”.

 

Aquestes pressions, explica l’informe, porten als treballadors a fer “jornades intensives cada dia de la setmana” i els porta a tenir condicions de treball “insegures i insalubres”. De fet, és la mateixa ONCE qui decideix la zona en la que treballa cada venedor i no fa distincions entre elles, malgrat que n’hi ha de més concorregudes que altres. Per això, les persones que treballen en localitats més petites i no tant concorregudes i els treballadors més joves sovint no arriben als 900 euros al mes (10.302,60 euros l'any).

A més, per aconseguir el mínim de vendes requerit alguns treballadors es veuen obligats a “allargar les seves jornades laborals” i treballar “caps de setmana, festius i durant les vacances”. Això és possible perquè el sistema Terminal de Punto de Venta (TVP), impulsat per la direcció de l’empresa, permet al treballador de vendre cupons en qualsevol moment del dia.

La Inspecció de Treball ha assegurat que aquestes irregularitats permeses i “fomentades” per la direcció de la ONCE no només “vulneren els drets laborals dels treballadors”, sinó que “generen competència deslleial”.

Malgrat que l’empresa -que té 23.140 treballadors, el 88% amb discapacitat- compti amb un decàleg de seguretat i salut a la feina, s’espolsa les mans en molts aspectes, segons el sindicat, perquè fa íntegrament responsables de la seva seguretat als mateixos treballadors.

Aquestes condicions precàries contrasten amb els 1.782,5 milions d'euros en ingressos en la venda de joc que l'empresa va aconseguir a través d'agents venedors el passat 2016, segons la memòria de l'entitat.

Un model contradictori amb els estatuts de l'entitat

Per CCOO, l'ONCE desenvolupa així “un model contradictori en quan a les funcions que li són pròpies com a organització”. “Sota una aparença de finalitats socials absolutament lloables, com així es propugnen en els seus estatuts on s'estableix que la missió principal de l'ONCE queda definida com la facilitació i el suport de l'autonomia personal i la plena integració educativa, social i laboral de les persones amb ceguesa i deficiència visual, hi ha una organització que vulnera els drets de salut laboral de les seves treballadores i treballadors”, ha afegit.

Des de l'ONCE, en canvi, celebren en un comunicat que “gràcies als projectes de la Fundació” aquest darrer any han donat feina a 770 persones a Catalunya i 8.476 a tot l'Estat. A més, el 42% dels contractes han estat en dones.

Aquesta no és l'única vulneració dels drets dels treballadors per part de la direcció de l'ONCE que el sindicat denuncia. En la darrera vaga del 8-M CCOO ja va denunciar la vulneració del dret fonamental de vaga després que l'empresa enviés un missatge als treballadors instant-los a notificar amb anterioritat si secundarien la vaga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Vic
1.

Ja hera hora, fa ja una anys que la once te cuasi esclaus no trebelladors, tot i que afecta mes als nous trebelladors que els entics.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article