Persones sense llar denuncien la vulneració dels seus drets amb una acampada a plaça de Catalunya

L’alcaldessa de Barcelona ja ha anunciat que no n’ordenarà a la Guàrdia Urbana el desallotjament


Des de fa tres mesos una cinquantena de persones sense llar estan acampades a la plaça de Catalunya de Barcelona per reclamar drets com ara l’habitatge digne i la sanitat, en primera persona. Aquesta iniciativa, sota el nom ‘Acampada X Drets’, va començar l’octubre passat amb una acampada a la plaça de Sant Jaume i al gener es va traslladar a la plaça de Catalunya, on s’han sumat més persones a la causa.

Segons la Fundació Arrels, que es dedica a l’atenció de persones sense llar a la ciutat de Barcelona, aquesta acampada ha permès visibilitzar “allò que fins ara era invisible” i recordar que “des de l’administració es poden implementar accions i polítiques efectives perquè a Barcelona ningú hagi de dormir al carrer”.

En aquest sentit, la reivindicació ha portat als partits polítics i altres actors municipals a posicionar-se i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ja ha anunciat que no n’ordenarà a la Guàrdia Urbana el desallotjament. Per la seva banda, la Síndica de Greuges de Barcelona ha remarcat que “cal vetllar perquè els serveis socials duguin a terme un acompanyament suficient en l’atenció a persones en condicions d’especial vulnerabilitat” i espera que les persones acampades “puguin ser escoltades pel consistori i rebin l’atenció social necessària”.

El Mohamed és una de les persones que dorm a la plaça des de fa unes setmanes perquè se sent més segur i hi ha organització. Explica que fa un temps que viu al carrer, que durant el dia passa el temps a la parròquia de Santa Anna -que acull persones sense llar- o fent tràmits per millorar la seva situació. Uns metres més enllà hi ha el Joan: s’està acabant de vestir i comenta que fa molts anys que viu al carrer i que dorm a prop de la plaça Catalunya, en un portal. Uns metres encara més enllà, just davant de la plaça, hi ha un caixer on cada nit hi dorm un grup de persones.

Arrels es qüestiona, però, si aquest fenomen passaria desapercebut si aquestes persones “no estiguessin en un lloc cèntric com Plaça Catalunya”. De totes maneres, l’entitat considera que “és una oportunitat per recordar que 1.062 persones dormen cada nit als carrers de la ciutat”.

Quatre propostes perquè a Barcelona ningú dormi al carrer

La Fundació Arrels ha elaborat, així, quatre propostes per abordar el fenomen del sensellarisme a la ciutat. En primer lloc, reclama impulsar habitatges a preu assequible a Barcelona i facilitar que les persones sense llar puguin optar a pisos de protecció oficial en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. També proposen obrir la Mesa d’Emergències Socials de Barcelona a les afectades en primera persona perquè actualment aquest òrgan impedeix accedir a un habitatge de lloguer social a les persones sense llar.

En tercer lloc, la Fundació Arrels demana obrir espais petits per tota la ciutat, de baixa exigència, que respectin la privacitat i que serveixin per crear vincles amb les persones i saber què necessiten. Per últim, reclamen treballar des de cada municipi amb el suport de la Generalitat i una visió de cooperació i xarxa perquè totes les persones puguin ser ateses a la seva ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article