Ensenyament reconeix ara que tancarà almenys 11 grups de P3 el curs que ve

Tanquen diverses línies a l'àrea metropolitana, Santpedor, Vilanova i la Geltrú, Olot, Reus i Lloret de Mar


El Departament d'Ensenyament ha confirmat aquest dilluns que el curs que ve tancaran almenys 11 línies de P3 en escoles públiques de Catalunya, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona, en comptes dels 15 que ha denunciat la FaPaC. Així ho han explicat des de la conselleria després que, durant el matí, hagin donat la informació sobre noves places i la FaPaC hagi denunciat el tancament de diverses línies.

En total, han assegurat des del Departament, s'oferiran un total de 78.089 places a P3, és a dir, 869 places més que l'any passat i 6.511 places més que l'estimació del padró, que és de 71.578 nens. Tanmateix, es tancarà un grup en aquests centres d'Infantil i Primària: Malagrida, a Olot; Riu d'Or, a Santpedor (Bages); Saltells, a Cerdanyola del Vallès; Castell Ciuró, a Molins de Rei; Pinetons, a Ripollet; Ítaca, a Vilanova i la Geltrú; el Joan Rebull i l'Isabel Besora, a Reus; Jaume Balmes, a Corbera de Llobregat; Virolet, a Sabadell; i Àngels Alemany, a Lloret de Mar.

De la resta d'escoles que la FaPaC denunciava que tancarien una línia, el Departament explica que a Sabadell, en el global de la ciutat, s'augmenta un grup, perquè creix en una escola la línia que tanca al Virolet per falta d'espai, ja que quart i cinquè de Primària tenen tres línies i només hi cap una de P3. Al Maresme, la Sant Cristòfol de Premià de Mar no tanca cap grup, i les tres de Mataró, Antonio Machado, Germans Bartomeu i Tomàs Viñas, tampoc perden cap grup. De fet, les dues últimes es converteixen en institut-escola, asseguren des d'Ensenyament. L'escola Ítaca de Vilanova perd una línia de P3, però la guanya l'escola La Ginesta, de la mateixa localitat.

D'altra banda, Ensenyament ha xifrat en la meitat els tancaments de línies en escoles públiques dels últims anys que ha denunciat la FaPaC. Així, segons l'entitat, dels 675 grups tancats, 551 són de l'escola pública, un 81%, i 124 de la concertada. Però segons Ensenyament, amb les dades d'oferta definitiva des del curs 2011-2012 fins a l'actual, la xifra es redueix a la meitat, i assegura que, quan hi ha hagut creixement de grups, qui més s'ha beneficiat ha estat l'escola pública. Entre el 2011 i el 2018, han nascut 1.743 nens menys.

Tot i això, la FaPaC alerta que els possibles tancaments es duen a terme en poblacions on també hi ha escola concertada i denuncia que, en canvi, aquesta no deixa d'oferir els grups. Segons la presidenta de la FaPaC, Belén Tascón, aquestes dades demostren que mentre la natalitat ha caigut un 19,5%, els grups de P3 públics han disminuït en un 20,7%, mentre que els de la concertada només un 11,16%.

Un “fort” increment de la Secundària

La situació és totalment oposada a la Secundària. Per respondre a l'augment de la població escolar en aquesta etapa, s'incrementen en 75 els grups totals a primer d'ESO, 73 dels quals a la pública, i en 2.358 les places, que arriben a les 85.860 per a un padró de 83.233. De fet, el Departament ja treballa amb actuacions que permetin fer front l'increment a la secundària, que a llarg termini han de permetre ampliar l'oferta dels estudis postobligatoris com és l'optimització d'espais en els centres educatius, el redimensionament d'escoles amb alliberament d'espais i la necessitat puntual d'espais a la secundària per resoldre de manera provisional, excepte en municipis on queda clar la traçabilitat en el temps de nous centres.

També, al primer curs del segon cicle d'Educació Infantil hi haurà oferta de 3.149 grups: 2.168 són a l'escola pública i 987 a la concertada. Així mateix, als instituts públics hi haurà 1.924 grups oferts en període de preinscripció, mentre que en tota l'escola concertada, n'hi haurà 969. Ensenyament revisarà i adequarà aquests grups en funció de la preinscripció i el procés de matrícula.

S'obriran set nous centres i segueix l'aposta pels instituts Escola

El curs vinent també s'obriran nous centres, ha informat també la conselleria. En Educació Infantil i Primària, es crea l'Escola Auditori de Barcelona, al districte de Sant Martí. A Secundària, són sis els nous instituts: l’Institut Nou de l’Hospitalet de Llobregat, l’Institut de Santa Coloma de Gramenet, l’Institut 22@ de Barcelona al districte de Sant Martí, l’Institut de Mollerussa, l’Institut Ca n’Oriac de Sabadell i l’Institut Joan Marquès de Terrassa.

L'aposta per la creació d'Instituts Escola també es manté. tal com reclamaven les entitats municipals, perquè ajuda a afavorir un model d'èxit escolar i avaluar les situacions geogràfiques complexes. Així, se'n creen tres: l'Institut Escola d'El Gornal, per la transformació de l'escola que porta el mateix nom, a l'Hospitalet de Llobregat l'Institut Escola Mar Mediterrània a Mataró, per la transformació de l'escola Tomàs Viñas al barri de Cerdanyola, i l'Institut Escola Àngela Bransuela, per la transformació de l'escola també a Mataró.

Expliquen des del Departament que l'oferta de places escolars d'enguany “ha tornat a estar dissenyada d'acord amb els municipis”, que “prioritzen vetllar per la continuïtat dels projectes educatius actuals, la distribució equilibrada de l'escolarització programant l'oferta inicial amb ràtios de 25 a Infantil i Primària i 30 a l'ESO i reduir aquesta ràtio als centres de màxima complexitat”.

Una prescripció que s'allarga fins al 24 d'abril

El procés de preinscripció comença aquest divendres 13 d'abril i s'allargarà fins el 24. Per primera vegada, aquest període s'ha retardat pràcticament un mes, coincidint amb l'aplicació del 155. Tanmateix, s'escurça el procés, tal com reclamaven diversos sectors de la comunitat educativa, que demanaven més proximitat entre el dia que la família presenta la sol·licitud fins que coneix el centre en què ha obtingut plaça. Les noves aplicacions informàtiques de gestió d'alumnes, gestió acadèmica i preinscripció ha permès aquest canvi. La matriculació s'haurà de realitzar del 21 al 27 de juny per als alumnes d’infantil, primària i primer d’ESO i, entre el 25 al 29 de juny –els que es matriculin al setembre, del 5 al 7-, per als de segon, tercer i quart d’ESO.

Una de les novetats del procés és que les famílies que no tinguin plaça assignada als centres demanats en la sol·licitud de preinscripció podran ampliar la llista de centres a partir de les vacants existents. Així doncs, aquestes famílies rebran una comunicació per correu electrònic on podran accedir, d’una forma restringida, a totes les vacants existents i podran ampliar els centres demanats a la seva petició de preinscripció mantenint la puntuació inicial. Després es durà a terme l’assignació de places d’acord amb les noves demandes de les famílies.

Per aquest curs, també es consoliden les mesures de control per a detectar el frau, a través de revisions de documentació que durà a terme el personal especialitzat del Departament. A més, en el cas de les malalties cròniques del sistema digestiu, endocrí o metabòlic, en l’informe o certificat mèdic que han de presentar les famílies, s’haurà d’especificar de quina malaltia es tracta i el diagnòstic s’haurà de fer d’acord amb els criteris del Departament de Salut. També es tindrà en compte l’existència o no de menús especials per a aquestes malalties en el centre de la primera petició. En aquest sentit, els centres han d’informar sobre la disponibilitat d’aquests menús especials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article