La FaPaC denuncia que 15 escoles podrien perdre una línia de P3 el curs vinent

La Federació acusa Ensenyament de “mala planificació” per traspassar alumnat de la pública a la concertada


La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) ha denunciat aquest dilluns que el curs vinent es poden perdre fins a 15 línies de P3 de 12 municipis diferents, segons les informacions que han rebut els mateixos centres a través dels serveis territorials d'Ensenyament.

La FaPaC considera que la davallada demogràfica amb què el Departament justifica aquesta reducció de grups afecta únicament a l'escola pública i l'acusa de fer una mala planificació amb la voluntat de traspassar alumnat dels centres públics als concertats.

En roda de premsa, la presidenta de l'entitat, Belén Tascón, ha assegurat que a la Secundària l'escola concertada ofereix més grups dels que caldrien, mentre que a la pública no s'han cobert les necessitats. D'aquesta manera, per Tascón “la sobreoferta” a la concertada, “incentiva” les famílies a apostar per aquesta opció.

15 centres perdran la línia de P3, segons les famílies

Segons la informació recollida per la FaPaC, les escoles Malagrida d'Olot, Riu d'Or de Santpedor, Saltells de Cerdanyola del Vallès, Castell Ciuró de Molins de Rei, Pinetons de Ripollet, Itaca de Vilanova i la Geltrú, Joan Rebull i Isabel Besora de Reus, Sant Cristòfol de Premià de Mar, Tomàs Viñas, Germans Bartomeu i Antonio Machado de Mataró, Jaume Balmes de Corbera de Llobregat i Àngels Alemany de Lloret de Mar i Virolet de Sabadell són les escoles que perdran la línia de P3 el curs vinent a causa de la davallada de la natalitat que ha anat patint Catalunya els darrers anys.

I és que les dades mostren que entre el 2011 i el 2018, han nascut 1.743 nens menys. Tot i això, la FaPaC alerta que els possibles tancaments es duen a terme en poblacions on també hi ha escola concertada i denuncia que, en canvi, no deixa d'oferir els grups.

Segons ha fet públic l'entitat aquest dilluns, del total de grups que s'oferien durant la preinscripció, els tancaments han afectat en vuit de cada deu casos l'escola pública. Així, des de la FaPaC calculen que dels 675 de grups que s'han produït, 551 han afectat l'escola pública i en canvi, només 124 l'escola concertada. Segons la presidenta, Belén Tascón, aquestes dades demostren que mentre la natalitat ha caigut un 19,5%, els grups de P3 públics han disminuït en un 20,7% mentre que els de la concertada només un 11,16%.

L'aposta ”intencionada” per l'escola concertada

Per a Tascón, les dades de preinscripció dels darrers anys demostren que les famílies cada vegada aposten més per la pública i per tant, acusen al Departament d'Ensenyament d'una “mala planificació” que afavoreix “intencionadament” el traspàs d'alumnes a la concertada, ja que les variacions de grups i centres afecten majoritàriament la pública a favor de la concertada.

Per a la FaPaC, l'argument del Departament per justificar el tancament de línies, que es basa en aprofitar la davallada demogràfica per aportar els recursos necessaris a la secundària, tampoc és real, ja que consideren que amb els recursos econòmics que s'estalviaran amb el tancament de línies, no es poden traslladar a la secundària.

La federació recorda que les infraestructures són diferents i cada etapa té unes necessitats concretes. També alerten que tenir aules buides no evita el cost de manteniment de centres, i que els mestres, funcionaris, no poden ser professors de secundària i per tant, no és possible acomiadar aquests mestres funcionaris per contractar professorat a secundària.

Des de la FaPaC també alerten que el pressupost públic destinat a centres privats concertats el 2017 va ser d'1.075,5 milions d'euros, una partida que s'iguala i fins i tot supera el pressupost del 2010, any en què es va començar a retallar el pressupost en educació pública. Des de la FaPaC també alerten que l'any passat, finalment, es van executar 1.153,07 a la privada, per tant, un 7,2% d'increment addicional que, segons Tascón, suposa un benefici per a l'escola concertada.

La manca de transparència

La federació ha denunciat també la “manca de transparència” del Departament justificant que sovint els han “negat” informació pública que els permetria “fer una anàlisi acurada sobre les necessitats d'escolarització a l'escola pública”.

En un parell de tuits, Tascón ha lamentat que Ensenyament no hagi tingut en compte “13 grups dels 15” que “tenen pensat tancar”, concretament “d'escola pública”.

A més, ha subratllat que el Departament s'ha “deixat” en el recompte els “26 grups de més” que oferta en P3 respecte el curs passat en l'escola concertada. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article