Un centenar de persones protesten contra “l'explotació” que pateix el col·lectiu amb discapacitat

CCOO i UGT alerten que “en alguns casos” les condicions de treball “freguen l'esclavitud”


Un centenar de persones amb discapacitat s'han manifestat aquest dimarts davant la seu de Foment del Treball a Barcelona per denunciar “la precarietat i l'explotació” laboral que pateix el col·lectiu de persones discapacitades. Amb lemes com ‘Volem dignitat laboral’, ‘La discapacitat no és un negoci’ o ‘Inserció sí, explotació no’, han participat en la manifestació convocada per CCOO i UGT, amb l'objectiu de donar visibilitat i denunciar les situacions de vulnerabilitat, abús i precarietat que afecten el col·lectiu.

El responsable en l'àmbit de la discapacitat d'UGT, Carlos Moreno, ha alertat que, “en alguns casos”, les condicions laborals de les persones amb discapacitat “estan fregant l'esclavitud”. Moreno ha denunciat que les persones pertanyents a aquest col·lectiu són “el grup més explotat” i el que “té unes condicions laborals més precàries”. “Haurien de ser els més protegits”, ha remarcat.

Per la seva banda, la responsable del sector de la discapacitat de CCOO, Estrella Gutiérrez, ha assegurat que la majoria de persones amb discapacitat tenen la categoria professional de peó i “només” cobren el salari mínim interprofessional. Segons Gutiérrez, la majoria de treballadors amb discapacitat manté la categoria de peó al llarg de la seva carrera professional, fet que fa que cobrin el salari mínim interprofessional “durant anys”. A més, la representant de CCOO ha denunciat que la majoria de convenis laborals que afecten les persones amb discapacitat són “precaris”.

El representant de l'UGT ha assegurat que la manifestació, que ha durat aproximadament una hora, té l'objectiu de “fer visible l'abús” laboral que existeix en algunes empreses, “sobretot en els centres de treball de persones amb discapacitat”, on treballen la majoria de persones d'aquest col·lectiu. Segons Moreno, si els treballadors d'aquests centres "protesten" per les seves condicions laborals, “van al carrer” perquè consideren que “els estan donant una oportunitat que ningú no els donaria”. “Sembla que estan fent una obra social i el que estan fent en realitat és aprofitar-se d'aquest col·lectiu”, ha remarcat.

Segons el responsable en l'àmbit de la discapacitat d'UGT, en aquest col·lectiu la majoria de persones “treballen vuit hores i cobren 735 euros”, corresponent al salari mínim interprofessional. A més, ha criticat que, en alguns casos, “els fan fer hores extres i no els paguen, treballen amb nocturnitat i no els paguen, treballen en festius i no els paguen”.

Durant la concentració, les persones que protestaven també han denunciat que algunes empreses “abusen” dels treballadors amb discapacitat, ja que els paguen menys que a altres treballadors per fer la mateixa feina. Aquesta és una de les “discriminacions” més “flagrants” que pateix el col·lectiu de persones amb diversitat funcional, segons ha apuntat la responsable de CCOO en aquest àmbit. De fet, CCOO denunciava la setmana passada les condicions “lleonines” d'alguns treballadors de l'ONCE.

Insten les administracions públiques a actuar-hi

La responsable de CCOO en l'àmbit de la discapacitat ha apuntat que la majoria de convenis que afecten els treballadors d'aquest col·lectiu no es revisen des del 2009. En conseqüència, aquests treballadors no han experimentat ni "millores" pel que fa a les seves condicions laborals ni "increments salarials" des d'aleshores.

A més, la representat de CCOO ha apuntat que aquestes situacions succeeixen “perquè ho permet la llei” i ha instat les administracions públiques a actuar-hi. En aquest sentit, el representant d'UGT també ha dit que “l'administració hauria de ser la que vetllés perquè aquestes empreses tractin bé els treballadors” i perquè “les condicions de treballs siguin dignes”.

Els sindicats han convocat dues manifestacions a la capital catalana, una al matí i una altra a la tarda, per tal de donar visibilitat a la situació laboral que pateixen els treballadors amb discapacitat. La segona, convocada a la plaça Sant Jaume, pretén instar les administracions públiques a que prenguin mesures per garantir que els treballadors amb diversitat funcional tinguin millors condicions laborals.

Segons Gutiérrez, la majoria de treballadors amb discapacitat manté la categoria de peó al llarg de la seva carrera professional, fet que fa que cobrin el salari mínim interprofessional “durant anys”. A més, la representant de CCOO ha denunciat que la majoria de convenis laborals que afecten les persones amb discapacitat són “precaris”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article