Vuit de cada deu persones en situació de pobresa han patit dificultats econòmiques durant la infància

Càritas Barcelona conclou que la pobresa es transmet de pares a fills i que la taxa de risc d’exclusió segueix sent “preocupant”


La pobresa es transmet de pares a fills. Per això, segons Càritas Barcelona, vuit de cada deu persones que es troben en situació de pobresa han patit dificultats econòmiques durant la infància o l’adolescència. I, de fet, tal com la Fundació Foessa revela en el seu informe ‘La transmisión de la pobreza’, “l’ascensor social que hauria de permetre millorar el nivell socioeconòmic no funcion per a les classes socials més baixes”.

Així s’entén que, com explica Càritas, la pobresa s’acarnissi sobretot en les famílies més desafavorides amb fills menors. Segons l’entitat, el risc de pobresa i exclusió social és cinc punts més elevat en les famílies que tenen fills a càrrec i la taxa de risc d'exclusió segueix sent “preocupant”. Els motius que expliquen per què els pares transmeten als seus fills aquesta pobresa crònica són dos, tal com enumera Càritas.

El primer, que “l’actual sistema educatiu no reverteix les desigualtats existents”. Les xifres corroboren que vuit de cada deu persones amb pares que no han assolit l’educació primària no finalitzen tampoc els estudis secundaris. El segon, que el mercat de treball tampoc és, segons l’entitat, “una eina efectiva per trencar aquesta tendència”, ja que les persones amb pares que han patit períodes d’atur de llarga durada multipliquen per dos el seu risc de pobresa.

La manca de polítiques socials

Càritas Barcelona constata hi ha una manca de polítiques socials en favor de la família, i que la tasca de les entitats “hauria de ser complementària a l’acció de l’administració”. “Malauradament, només el 0,9% del PIB català es destina a polítiques de família i infància, molt lluny del 2,4% que hi destinen de mitjana els països de la Unió Europea”, es lamenten en un comunicat.

Per tot plegat, consideren que “és necessària una major inversió en educació que compensi les desigualtats existents entre famílies”. L’entitat aposta per reforçar els serveis públics de salut mental infantil, les activitats extraescolars, els campaments i les activitats de lleure per afavorir la integració social a les llars. A més, també reclama l’entitat més polítiques d’inclusió per als pares i mares que es troben en una situació de precarietat laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article