20 refugiats al Líban acabaran els seus estudis a universitats catalanes el pròxim curs

S'espera que els estudiants arribin a partir del mes de maig i durant l'estiu faran una formació de català, castellà i drets humans


Una vintena d'estudiants refugiats al Líban podran acabar els seus estudis a les universitats catalanes el pròxim curs acadèmic. Els beneficiaris d'aquest projecte, impulsat per la Generalitat i en el qual col·laboren totes les universitats catalanes -públiques i privades-, són cinc noies i quinze nois. La majoria són sirians, però també hi ha paquistanesos i palestins.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha afirmat que els estudiants arribaran a Catalunya a partir del mes de maig gràcies a un visat d'estudiant i que s'instal·laran a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Vic. Aquesta és una de les vies complementàries a través de les quals algunes persones refugiades poden residir a l'Estat sense necessitat d’haver de demanar asil. Amorós també ha assegurat que l'administració catalana està treballant conjuntament amb l'ambaixada espanyola al Líban per tal de tramitar els visats.

Els estudiants rebran una mitjana de 10.000 euros de la Generalitat per cobrir les seves despeses. La dotació, però, variarà en funció de la ciutat on estiguin instal·lats. A tots ells, a més, se’ls ha fet ja una comprovació dels seus estudis iniciats i estan estudiant català i castellà a distància, a través de la Universitat Oberta de Catalunya. La formació d’idiomes la seguiran una vegada siguin a Catalunya, i iniciaran una breu formació de drets humans. Totes tres permetran, segons Amorós, preparar l’inici del proper curs acadèmic.

Per la seva banda, el secretari d'Universitats i Recerca, Acadi Navarro, ha remarcat que és un programa d'acollida “únic” a Europa, ja que només tenen constància que existeixi al Japó i a Canadà. Navarro també ha instat la ciutadania a contribuir en l'acollida d'aquests estudiants, ja sigui buscant un pis on puguin viure o afavorint la seva integració a la societat catalana.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ha confirmat que fa dos anys que “parlen” amb el govern espanyol sobre aquest projecte i no ha descartat que es pugui estendre a la resta de l'Estat. En qualsevol cas, ha afirmat que els països democràtics tenen “la obligació de contribuir en el fet que aquestes persones puguin seguir estudiant”.

El president de l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Josep Antoni Planell, ha explicat que les universitats catalanes ja fa anys que treballen per l’acollida de refugiats -en especial la Universitat de Barcelona-, però aquest programa “permetrà ara fer-ho d’una forma coordinada”.

En paral·lel, el rector de la Universitat Ramon Llull (URL), Josep Maria Garrell, ha remarcat la importància que aquest programa pot tenir a nivell internacional: “Estem en un moment en què s’està fomentant un debat sobre el compromís social de les universitats i, tot i que aquest pla pilot pot semblar un petit granet de sorra, el que pretenem és que sigui un fet que d’altres puguin observar i que es pugui estendre en altres països.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article