Almenys un miler de persones van ser executades al món el 2017

Amnistia Internacional denuncia que la Xina continua sent el país on més condemnes a mort hi ha


Amnistia Internacional denuncia en el seu darrer informe que almenys 993 persones van ser executades al món el 2017. L’evolució de la xifra, però, dona esperances a l’ONG, perquè respecte el 2016 s’ha reduït un 4%, quan hi va haver 1.032 execucions, i respecte el 2015, un 39%, quan 1.634 persones van ser executades, la xifra més nombrosa des del 1989.

Malgrat tot, la Xina continua sent el país on més execucions es produeixen, tot i que se’n desconeix la veritable magnitud, ja que les dades estan classificades com a secretes per l’Estat. Per això, entre les 993 persones executades no estan incloses els milers d’execucions que es creu que s’han dut a terme a la Xina.

Sense comptar la Xina, el 84% de les execucions conegudes van tenir lloc en tan sols quatre països, que són Aràbia Saudita, Iran, Iraq i Pakistan. En total, però, hi ha 23 països on Amnistia Internacional ha registrat que efectivament s’han produït execucions. Mentre que a Botswana, Indonèsia, Nigèria, Sudan i Taiwan no s’han registrat enguany execucions i sí que se n’havien produït en anys anteriors, a Bahrain, Emirats Àrabs Units, Jordània i Kuwait s’han reprès.

 

Els avenços a l’Àfrica subsahariana

En l’informe es detalla que és a tota Àfrica subsahariana on més han disminuït les condemnes i, a més, hi ha hagut iniciatives legislatives per abolir la pena mort. Guinea, de fet, s’ha convertit enguany en el vintè estat abolicionista, mentre que Kènia ha abolit la pena capital preceptiva per a l’assassinat. Burkina Faso i Txad també han avançat en l’eliminació de la condemna, amb noves lleis i projectes de llei.

També a Bielorússia, Pakistan, Egipte, Iran i l’Aràbia Saudita han baixat de forma notable les execucions. A més, Mongòlia també ha abolit la pena de mort. En acabar l’any 2017, doncs, 106 països, la major part d’estats del món, haurien abolit la pena de mort per a tots els delictes, i 142 l’haurien abolit amb lleis o a la pràctica.

Espanyols condemnats a mort

Al món hi ha almenys tres espanyols condemnats a mort: Pablo Ibar, als Estats Units, acusat d’assassinar tres persones durant el robatori a un habitatge; Artur Segarra, acusat a Bangkok, Tailàndia, d’assassinar un altre espanyol; i Ahmed el Saadany Ghaly, de nacionalitat espanyola, que va ser detingut acusat d’assassinar el seu cunyat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article