L’atenció primària atén més de 38 milions de visites durant el 2017

Amb motiu del Dia de l'Atenció Primària, l'Institut Català de la Salut destaca que l'any passat es van fer més de 125.000 proves pulmonars


Els equips d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) han atès durant aquest 2017 38.070.802 visites. De fet, set de cada deu catalans tenen com a referència els professionals que treballen en els CAP, que en els darrers anys han augmentat els seus serveis per millorar l'accessibilitat i crear un sistema més resolutiu i proper a la ciutadania.

Segons un comunicat difós per l'ICS coincidint amb el Dia de l'Atenció Primària, a les consultes s'ofereixen tant procediments diagnòstics com terapèutics i durant l'any passat s'hi van practicar 125.494 espirometries, 4.224 ecografies abdominals, 14.939 infiltracions, 27.241 tractaments amb crioteràpia i 3.995 tractaments amb cirurgia menor. A més, durant els darrers anys ha augmentat la resolució dels serveis d'urgències a l'atenció primària, ja que abans havien de ser derivats als hospitals.

Un dels grans reptes de l'atenció primària és abordar de forma eficient l'envelliment de la població, que genera una major complexitat dels problemes de salut que tenen els usuaris. Actualment, les persones majors de 74 anys ateses a l'atenció primària de l'ICS tenen una mitjana de cinc malalties cròniques. Per tal d'acostar els serveis a aquest col·lectiu, es dona atenció tant en els centres de salut com al domicili dels pacients.

A més, també es fa el seguiment específic de patologies en què abans l'atenció hospitalària tenia un paper més preeminent. Per exemple, l'atenció primària de l'ICS atén 428.216 pacients amb diabetis mellitus tipus 2. En el 81 % dels casos es realitzen revisions rutinàries de la retina (42.865 durant el 2017) per detectar complicacions de forma precoç segons els registres a la història clínica informatitzada.

Un altre col·lectiu important de pacients són les persones que prenen un tractament anticoagulant a l'atenció primària. D'aquestes, prop de 95.000, un 92,7%, tenen un bon control. També reben un tractament correcte el 95,5% dels pacients diagnosticats de cardiopatia isquèmica (infarts, angines de pit, etc.), ja que prenen fàrmacs antiagregants per prevenir complicacions.

 

Prevenció, promoció de la salut i atenció a la comunitat

També té especial importància el vessant de prevenció i promoció de la salut, que permet als equips d'atenció primària ser al costat de la ciutadania de forma individual i comunitària. Diferents accions aborden la deshabituació d'hàbits tòxics, l'increment d'activitat física o el seguiment d'una dieta saludable.

Qüestions que els professionals tracten amb la població durant la consulta i en accions concretes dirigides a diferents col·lectius de la ciutadania de totes les franges d'edat. Una mostra és la tasca dels professionals d'odontologia de l'atenció primària de l'ICS, que fan revisions bucodentals a més del 80% d'escolars de 7 i 12 anys. En total, l'ICS gestiona 286 equips d'atenció primària, 24 unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva i 9 equips d'atenció primària penitenciaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article