Comença la preinscripció escolar per al curs 2018-2019

El procés s'endarrereix per primera vegada pràcticament un mes

Des d'aquest divendres i fins el proper 24 d'abril, el Departament d'Ensenyament obre el període de preinscripció escolar per al curs 2018-2019, un procés que, per primera vegada i coincidint amb l'aplicació del 155, s'ha endarrerit pràcticament un mes per tal de compactar el calendari entre la sol·licitud i la matrícula. Durant aquestes setmanes, el Ministeri d'Educació ha estudiat la possibilitat d'incloure en el formulari, una casella per poder escollir llengua d'escolarització però, finalment, no hi haurà referències lingüístiques a la sol·licitud.

Ensenyament ha anunciat un increment de 75 grups a 1r d'ESO, per fer front a l'augment d'alumnes en aquesta etapa educativa, i la reducció en 5, dels grups de P3, on es continua notant la davallada de natalitat. Per donar cobertura a les necessitats de la població escolar Ensenyament obre 75 nous grups a l'ESO, on es treballa amb un padró de 83.233 adolescents. 73 d'aquests nous grups seran a la pública, mentre que 2 seran a la concertada. Així, als instituts públics hi haurà 1.924 grups oferts en període de preinscripció, mentre que en tota l'escola concertada, n'hi haurà 969. Ensenyament revisarà i adequarà aquests grups en funció de la preinscripció i el procés de matrícula.

A P3, l'etapa on es fa palesa la davallada de la natalitat, Ensenyament ofereix un total de 78.089 places, és a dir, 869 places més que l'any passat i 6.511 places més que l'estimació del padró, que és de 71.578 nens. Tot i això, en global, els grups totals es redueixen en 5, 2 a la pública i 3 a la concertada, malgrat que fins a 11 escoles poden perdre una línia d'aquest primer curs de segon cicle d'educació infantil.

El tancament de grups ha generat crítiques per part de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) que ha denunciat aquesta mateixa setmana que des del 2011, 8 de cada 10 tancaments s'han produït a l'escola pública. Des de la FaPaC s'ha acusat al Departament de fer ''mala planificació'' de les places sobretot a la secundària amb la voluntat de ''traspassar'' alumnat de la pública a la concertada.

A nivell d'infraestructures, Ensenyament obre 6 instituts i 1 escola, i a més a més, modifica l'ús de 3 escoles i les converteix en instituts-escola, un model en alça els darrers per afavorir l'èxit escolar en entorns complexes o situacions geogràfiques específiques.

Preinscripció del 13 al 24 d'abril

El procés de preinscripció comença aquest divendres 13 d'abril i s'allargarà fins el 24. Per primera vegada, aquest període s'ha retardat pràcticament un mes, coincidint amb l'aplicació del 155, però per motius però a causa de la demanda de diferents sectors de la comunitat educativa per escurçar el procés i per tant, compactar el calendari entre que la família presenta la sol·licitud fins que coneix el centre en què ha obtingut plaça. Les noves aplicacions informàtiques de gestió d'alumnes, gestió acadèmica i preinscripció ha permès aquest canvi. La matriculació s'haurà de realitzar del 21 al 27 de juny per als alumnes d’infantil, primària i primer d’ESO i, entre el 25 al 29 de juny –els que es matriculin al setembre, del 5 al 7-, per als de segon, tercer i quart d’ESO.

Una de les novetats del procés és que les famílies que no tinguin plaça assignada als centres demanats en la sol·licitud de preinscripció podran ampliar la llista de centres a partir de les vacants existents. Així doncs, aquestes famílies rebran una comunicació per correu electrònic on podran accedir, d’una forma restringida, a totes les vacants existents i podran ampliar els centres demanats a la seva petició de preinscripció mantenint la puntuació inicial. Després es durà a terme l’assignació de places d’acord amb les noves demandes de les famílies.

Per aquest curs, també es consoliden les mesures de control per a detectar el frau, a través de revisions de documentació que durà a terme el personal especialitzat del Departament. A més, en el cas de les malalties cròniques del sistema digestiu, endocrí o metabòlic, en l’informe o certificat mèdic que han de presentar les famílies, s’haurà d’especificar de quina malaltia es tracta i el diagnòstic s’haurà de fer d’acord amb els criteris del Departament de Salut. També es tindrà en compte l’existència o no de menús especials per a aquestes malalties en el centre de la primera petició. En aquest sentit, els centres han d’informar sobre la disponibilitat d’aquests menús especials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article