CCOO i UGT convoquen aquest 14 d'abril una manifestació en defensa de les pensions

Les organitzacions reclamen blindar el poder adquisitiu de pensionistes i jubilats i l’increment de les pensions no contributives i les de viduïtat


Aquest dissabte 14 d’abril, CCOO de Catalunya i la seva Federació de Pensionistes i Jubilats convoquen, juntament amb UGT de Catalunya, diferents manifestacions arreu del territori per a unes pensions dignes. Enguany, les pensions han pujat només un 0,25%, quan haurien de fer-ho al mateix ritme que l’IPC, tal com marca la llei. Aquest fet, denuncien les organitzacions dels treballadors i la Marea Pensionista, ha fet perdre poder adquisitiu als pensionistes.

Aquesta revalorització de les pensions per sota de l’IPC se succeeix des de fa anys per decisió del Partit Popular, fins al punt que els pensionistes han presentat una denúncia al Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha estat acceptada, després que el Tribunal Constitucional rebutgés una demanda col·lectiva. Concretament, entre el 2010 i el 2017, els pensionistes de l’Estat espanyol han perdut una mitjana de 670 euros l’any, segons un estudi fet per UGT.

A Catalunya, l’IPC interanual del març se situa en l’1,5%, és a dir, una dècima per sobre de l’IPC anterior i tres dècimes per sobre de l’indicador estatal. Els preus dels aliments i begudes no alcohòliques són els que més s’han incrementat, amb un 2,1%, fent-ho al mateix ritme que els preus d’hotels, cafès i restaurants.

Les comunicacions i el transport, amb un 1,9% també continuen acumulant, mes rere mes, importants increments de preus, en termes interanuals i agregats. És a dir, a Catalunya no s’han donat baixades de preus en cap dels dotze grups de la cistella de consum.

Empobriment adquisitiu de pensionistes i jubilats

En termes mensuals, l'IPC a Catalunya és del 0,1%, una dècima per sota de l’indicador anterior. La caiguda dels preus de l’electricitat al març ha permès l’abaratiment del grup de l’habitatge (-1,6%) però, per altra banda, els preus del vestit i el calçat s’han enfilat fins al 4,0% degut a l’inici de la roba de la nova temporada primavera-estiu.

A nivell estatal, l'IPC interanual del març s’accelera i se situa en l’1,2%, una dècima per sobre de l’índex anterior. Així, s’han donant nivells d’inflació per sobre de l’actualització de les pensions, fet que suposa un empobriment adquisitiu de les persones pensionistes i jubilades. Al gener la inflació a Catalunya va ser del 0,9%, al febrer de l’1,4% i al març de l’1,5%.

A més, l’increment acumulat de preus dels béns i serveis bàsics, especialment aliments i habitatge, perjudica a les pensions més baixes, especialment les no contributives i les de les dones. Des de l’organització alerten, doncs, que la postura del govern del PP davant el dèficit de la Seguretat Social “està posant en risc la sostenibilitat del sistema de pensions i, per tant, la qualitat de vida de pensionistes i jubilats”.

Les reclamacions dels pensionistes

Per aquest motiu CCOO reclama la represa immediata de la comissió del Pacte de Toledo perquè es puguin enllestir, el més aviat possible, les reformes que el sistema de Seguretat Social necessita per garantir la seva sostenibilitat: “Les comissions de treball no es poden postergar més. Cal resoldre el dèficit existent”.

Així, l’organització demana la derogació de l’Índex de Revalorització de les Pensions i la introducció d’un mecanisme “que no perjudiqui el poder adquisitiu de les pensions, així com la derogació del Factor de Sostenibilitat”. També des de l’entitat es demana la derogació de la reforma laboral “que afebleix el mercat de treball” i l’increment de les pensions més baixes especialment, les no contributives i les de viduïtat.

Concentracions arreu del territori

A Barcelona la manifestació d’aquest dissabte s’iniciarà a les 11 del matí des de la Plaça d'Urquinaona en direcció a la Via Laietana cap a la seu de Correus. A més, també es faran altres mobilitzacions a Girona, a les 12 del migdia a la plaça Independència. A la mateixa hora es reuniran els manifestants a Tarragona, a la plaça de la Font. Lleida, Manresa, Vic i Vilanova i la Geltrú també es concentraran

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article