Un 24,4% dels barcelonins es troben en situació de risc de pobresa

Un 70% dels lloguers de la ciutat són temporals i això provoca una “situació d'indefensió respecte el mercat”


Un 24,4% dels residents de Barcelona es troben en situació de risc de pobresa, segons els resultats de la primera Enquesta Sociodemogràfica elaborada per l'Ajuntament de Barcelona. Aquest indicador inclou les persones que viuen per sota el llindar de pobresa (actualment, 11.520 euros nets anuals), amb privació material severa o en llars amb una baixa intensitat laboral.

L'última referència era la de l'Enquesta de Condicions de Vida del 2016, que la situava en un 16,9% a la capital catalana. Pel que fa al mercat de l'habitatge, l'estudi mostra que un 70% dels lloguers són temporals, fet que provoca una "situació d'indefensió respecte el mercat", segons el director de Planificació i Innovació de l'Àrea de Drets Socials, Lluís Torrents.

L'estudi constata l'augment dels preus del lloguer, que de mitjana se situen en els 659 euros mensuals. Tot i això, la xifra puja entre els temporals, que arriben als 744 euros al mes. Màrius Boada, director de l'Oficina Municipal de Dades, ha explicat que la diferència de preu entre els lloguers amb contracte temporal i indefinit és de “gairebé el doble”. En aquest sentit, des del consistori alerten que aquesta tendència va a l'alça, ja que molts contractes de renda antiga estan finalitzant.

Amb tot, la majoria dels barcelonins (57,6%) segueix residint en habitatges de propietat, si bé prop del 60% encara paga hipoteca, amb un cost mitjà de 672 euros. Ciutat Vella és l'únic districte en què els lloguers són clarament superiors.

Les condicions de l'habitatge són un dels elements que explica la situació de vulnerabilitat de les llars. El director de Planificació i Innovació de l'Àrea de Drets Socials ha posat èmfasi en el cas de les persones jubilades, que estan perdent la propietat com a “xarxa de protecció”, mentre les pensions són més baixes. En aquesta línia, l'estudi servirà per analitzar la situació de col·lectius específics en futurs informes.

L'estudi també ha identificat el fenomen dels habitatges multillar, que es dona quan diferents persones viuen conjuntament i comparteixen l'alimentació i altres despeses importants. Aquest fet es produeix en un 2,9%, i és especialment elevat a Ciutat Vella (7%).

Les desigualtats entre districtes s'enquisten

La fotografia de l'enquesta també permet constatar algunes diferències importants entre districtes, tant en el nivell de renda, d'estudis o en la taxa d'atur. Així, a Sarrià-Sant Gervasi hi ha un 7,4% de persones per sota el llindar de pobresa, mentre que a Nou Barris la xifra arriba fins a un 38,7% dels residents. A la zona nord d'aquest districte, més de la meitat de la població està en risc de pobresa.

L'enquesta s'ha elaborat amb qüestionaris a 10.400 persones i 4.500 llars, i és inèdita perquè és la primera d'aquesta magnitud que es fa a la ciutat de Barcelona. Com que no s'ha basat en els registres administratius, els tècnics municipals han detectat algunes diferències respecte el padró municipal.

Així, han pogut estimar la població real de la ciutat en 1.700.000 persones, de les quals 90.000 no estan empadronades. Alhora, s'ha pogut veure que el nombre d'estrangers empadronats està sobreestimat en més de 90.000 persones, mentre que en la franja de 16 a 24 anys la xifra està subestimada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article