Més de 4.000 infants, joves i monitors d’esplai celebren els 60 anys de la Fundació Pere Tarrés

La trobada ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès, la població que va organitzar les primeres colònies a Catalunya després de la Guerra Civil


Més de 4.000 infants, joves i monitors del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés s’han aplegat aquest cap de setmana a Vilafranca del Penedès amb l’objectiu de commemorar el 60è aniversari de l’inici de les activitats la Fundació. Ha estat una trobada multitudinària, amb la participació d'esplais de tot Catalunya, Andorra i Mallorca. Hi han participat més de 250 voluntaris i voluntàries.

Sota l’eslògan L’Esplai Multiplica!, la trobada VÈRTEX no només ha reunit joves que comparteixen una mateixa manera d’entendre l’educació en el lleure a l’esplai, sinó que també ha tingut un component reivindicatiu amb la lectura d’un manifest elaborat amb la participació activa dels infants i joves.

El text és una declaració d’intencions de la manera que el món de l’esplai entén el món i la societat que el configura. És per això que se'n farà arribar una còpia a tots els esplais del MCECC, als líders socials i polítics que es troben a presó i se’n farà difusió per posar de relleu el gran potencial de l’educació en el lleure, per què com diu l’eslògan de la trobada, l’esplai multiplica.

“A través de les activitats de lleure, als estius, o durant el curs, treballem competències i habilitats que ajuden a infants i joves a aprendre a ser, a fer i a conviure en el món”, reuneix un dels punts del manifest, que també recorda que “els esplais són una escola de vida on s'aprèn el respecte per la natura i el coneixement del país, el sentiment de pertinença un grup i la voluntat de transformar i millorar l'entorn”.

L’educació en el lleure, una escola de ciutadania

“L’educació en el lleure ha representat una veritable escola de ciutadania perquè ha fet créixer i desenvolupar-se com a persones al infants i joves que hi ha participat i implicar-se després en la societat per fer-la créixer”, ha afirmat Josep Oriol Pujol i Hument, director general de la Fundació Pere Tarrés, que ha fet un balanç positiu i satisfactori de les sis dècades d’acció social i educativa de l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

Justament l’educació en valors ha estat el fil argumental de la trobada. De fet, dissabte va ser el dia que els infants s’ha dividit per grups d’edat i han realitzat activitats en funció del grup. D’aquesta manera els petits (de 1er a 4art de primària) han tractat el valor de l’amistat a través d’activitats conjuntes amb jocs gegants i amb l’animació del músic infantil Roger Mas. Els mitjans (de 5è de primària a 2on d’ESO) s’han centrat en el sentiment de grup a través d’activitats que han tingut lloc a diferents indrets de Vilafranca. I els grans (de 3er ESO a 1er Batxillerat) han treballat la transformació de l’entorn amb activitats formatives sobre educació amb Jordi Vila, la medicina amb Nani Vall-llosera, l’acció socioeducativa amb Cristina López, el periodisme amb Rita Marzoa, l’humor amb Marta López, la reflexió i la denuncia social amb Xavi Casanovas, la cançó amb Cesck Freixas, la recerca amb Carlota Dobaño i el voluntariat internacional amb Marlen Niubó.

La trobada s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès, el lloc on es van organitzar les primeres colònies després de la Guerra Civil. La zona també es pionera en l’edificació de la primera casa de colònies de Catalunya, la Casa de Colònies Penyafort (Pontons). Les activitats d’estiu que es van organitzar a la casa de colònies van ser el germen d’alguns centres d’esplai de Vilafranca.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article