Open Arms anirà als països del sud del Sàhara perquè “sàpiguen què passa” en el viatge cap a Europa

L'ONG celebra l'alliberament del vaixell retingut per la justícia italiana i ja en té un altre a alta mar per realitzar una nova missió de salvament


L'ONG Proactiva Open Arms ha anunciat que començarà una nova línia d'acció que consistirà en viatjar als països del sud del Sàhara perquè aquells emigrants que volen viatjar a Europa "sàpiguen què passa" en el viatge i que "molts moren al desert", tal com ha explicat el seu fundador Òscar Camps.

Aquesta nova acció comptarà amb "testimonis de gent que no tornaria a fer aquest viatge" pels processos de tortura i extorsió que han patit per les màfies. D'altra banda, l'ONG celebra que el jutge de primera instància italià hagi alliberat el vaixell que estava retingut a Sicília petició de la fiscalia després d'acusar-los d'organització criminal i de tràfic de persones. D'altra banda, Camps ha assegurat que ja hi ha un vaixell que el dilluns va sortir del Port de Badalona per realitzar una nova missió de salvament marítim.

De tota manera, Camps ha anunciat que l'ONG seguirà "a la recerca d'un altre vaixell" perquè preveuen que l'embarcació necessitarà "reparacions" i possiblement haurà de tornar a passar "inspeccions tècniques" per comptar amb totes les mesures necessàries per navegar en alta mar.

Aquesta nova embarcació també servirà també per poder viatjar fins als països del sud del Sàhara, començant per Ghana, en la nova línia d'actuació d'aquesta entitat. Camps ha assegurat que al llarg de totes les missions de salvament han gravat "testimonis de moltes nacionalitats" en què "han perdut el seu germà o el seu pare" durant el viatge i ara els ensenyaran a les escoles africanes.

L'objectiu és desmuntar la versió que expliquen algunes màfies en què els demanen "8.000 euros per viatjar a Europa" i els prometen un lloc de feina, però després són "detinguts i extorsionats" a les costes de Líbia. A més, Camps remarca que han de saber que "Europa no els rebrà, que els deixarà morir al desert" i afegeix que també "els deixarà morir abandonats al mar" en referència a les "polítiques" que s'apliquen en zones de migració.

Aquest nou programa pretén animar als nens i joves africans que "és més barat fer una carrera" universitària "al seu país" que no pas viatjar a Europa. Per això els volen ensenyar "coneixements tecnològics" per poder accedir als estudis postobligatoris.

Abans i després de l'alliberament del vaixell

En paral·lel, es mostren optimistes per la situació judicial a Itàlia després de la decisió del jutge instructor de Ragusa, a Sicília, que ha permès recuperar l'embarcació retinguda des del 17 de març al port de Pozzallo, al sud de la mateixa illa italiana. Segons ha afirmat l'advocat del capità del vaixell retingut, Jaime Rodrigo, aquesta sentència "marca un abans i un després" en el cas, ja que el jutge considera que "Líbia és un estat fallit i tornar emigrants en aquestes condicions atempta contra els drets humans europeus".

També consideren que el jutge conclou que l'actuació de l'ONG per la qual els acusen de tràfic de persones "va ser totalment correcta", però mantenen la seva "preocupació" tal com ha afirmat Camps, perquè la fiscalia italiana encara té oberta una investigació per esclarir si van incórrer en aquest delicte penal o no. De fet, els advocats apunten que la fiscalia té "sis mesos" per portar a terme aquesta investigació però ja han descobert que "fa dos anys que ens investiguen" ha explicat l'advocat de l'organització, Eduard Aguallo.

A més, Aguallo ha apuntat que la sentència del jutge instructor també ha pogut confirmar que "van existir les amenaces" per part de la Guàrdia Costera de Líbia i que "hi havia un helicòpter que ho va gravar tot". A més, el fundador de Proactiva Open Arms ha denunciat que "durant més de dues hores" van estar "incomunicats" perquè els van tallar totes les senyals de cobertura que tenien.

Des de l'organització demanen que es clarifiqui "quin és el marc legal" per tal de clarificar "si hi ha convenis bilaterals" entre Itàlia i Líbia "que els expliquin" per així saber quines són les actuacions que Open Arms ha de fer. Fins que això no passi, Camps ha assegurat que el funcionament a l'hora de fer les operacions de rescat serà "el mateix".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article