El 56% de les víctimes d’agressions sexuals a les comarques gironines té menys de 20 anys

Els casos de violència masclista atesos pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Baix Ebre es redueixen un 21% el 2017


Més de la meitat de les víctimes que han denunciat abusos i agressions sexuals a les comarques gironines durant el 2017 tenen menys de 20 anys. En concret, els Mossos d'Esquadra han registrat 187 denúncies per aquests delictes i el 56% de les víctimes són d'aquesta franja d'edat. Les dades policials, que estudien les víctimes per edat, revelen que, dins d'aquest grup, el 23,52% tenen entre 16 i 20 anys, el 19,2% entre 11 i 15 i el 13,4% són menors de 10 anys.

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, ha afirmat que a la demarcació no hi ha "depredadors sexuals" que abordin víctimes desconegudes i les ataquin al carrer. Tot i això, al llarg de l'any passat sí que han arrestat sospitosos que havien abusat de més d'un menor. Segons Milan, sovint els delinqüents aprofiten la relació de confiança que estableixen amb la víctima i molts dels casos es donen dins l'àmbit familiar.

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra van rebre 107 denúncies per abusos i 80 per agressions sexuals a les comarques gironines. Són més que al 2016, quan aquesta xifra negra es va situar en 94 i 74 fets, respectivament. El comissari Josep Milan admet que aquest increment els preocupa, però també subratlla que, en part, això es deu al fet que aquest tipus de delictes cada cop es denuncien més, i això contribueix a fer aflorar aquesta xifra negra.

Els motius perquè les víctimes no denunciïn són diversos. Van des de les amenaces fins a l'autoculpa. Hi ha aquelles víctimes que volen oblidar l'experiència traumàtica i ho viuen en silenci. D'altres, que senten vergonya i es culpen a elles mateixes. I fins i tot, hi ha noies que tenen por de sentir-se qüestionades (perquè l'agressor forma part del seu grup d'amics) i es pensen que, quan ho expliquin, no les creuran.

"Estem parlant d'un delicte que envaeix un espai molt íntim de les persones", concreta el cap de la Regió Policial. "Ja d'entrada, no és fàcil interioritzar-ho i si, a més, aquestes agressions o abusos es donen dins el cercle de confiança, com pot ser la mateixa família, en moltes ocasions a la víctima li costa fer-ho públic", subratlla el comissari Josep Milan.

El perfil de les víctimes en aquest tipus de delictes és ampli. Poden ser des de nenes que pateixen tocaments (en molts casos per part de familiars o coneguts), joves a qui agredeixen durant nits de festa o dones a qui els seus marits o parelles forcen a tenir-hi relacions. Però sí que, a la demarcació, més de la meitat tenen menys de 20 anys.

En concret, segons recullen les dades dels Mossos d'Esquadra, l'any passat un 13,4% de les víctimes eren tan sols nens o nenes menors de 10 anys i un 19,2% eren adolescents (amb edats compreses entre els 11 i els 15 anys). L'anàlisi policial també detalla que un 23,52% tenien entre 16 i 20 anys i que un altre 16,57% eren joves amb edats compreses entre els 21 i els 30.

El comissari Milan explica que, a l'hora de donar atenció a les víctimes, els Mossos d'Esquadra prioritzen la seva protecció. "Els oferim totes les eines que tenim al nostre abast i també actuem de manera coordinada juntament amb jutges i fiscals", subratlla el cap de la Regió Policial.

Un centenar de detinguts durant el 2017

Si bé les denúncies s'han incrementat durant el 2017, també ho ha fet el número de detinguts que els Mossos d'Esquadra han fet per aquests delictes. A la demarcació, l'any passat la policia va arrestar 99 persones per agressions o abusos sexuals (al 2016, van ser-ne 84).

El comissari assegura que a les comarques gironines no hi ha "depredadors sexuals"; és a dir, aquells agressors que, de manera reiterada, aborden les seves víctimes al carrer –sovint, emparant-se en la foscor de la nit– i les ataquen sexualment.

Tot i això, Josep Milan precisa que al llarg de l'any passat sí que han arrestat sospitosos que havien abusat de més d'una víctima (sovint, menors). En aquests casos, concreta el comissari, moltes vegades els delinqüents s'aprofiten que entre ells i la víctima "existeix una relació de confiança prèvia". Això va passar, per exemple, en el cas del monitor del gimnàs de Salt (Gironès) que suposadament abusava de menors a qui feia classes en un centre d'arts marcials mentre feien estiraments o amb l'excusa de donar-los un massatge.

El nombre d'ateses al Baix Ebre per violència masclista cau un 21%

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Ebre també ha fet balanç del 2017, en aquest cas positiu. En total, va atendre l'any passat 34 dones víctimes de violència masclista, un 21% menys de casos que el 2016. Tanmateix, en total el SIAD va atendre 214 dones i va fer 589 intervencions, un 28,8% més que l'any anterior.

La majoria d'intervencions van correspondre a atencions de caràcter psicològic (422) i jurídic (161). Només sis van ser atencions de caràcter social. Les dades corresponen a tots els municipis del Baix Ebre, excepte la ciutat de Tortosa que disposa de servei propi.

El perfil més freqüent de dones assistides pel SIAD és el de dones entre 30 a 65 anys, casades o amb parella estable, a més d'algunes separades o divorciades. La majoria de casos corresponen a Deltebre, seguit de l'Ametlla de Mar, Roquetes, l'Aldea, l'Ampolla, Camarles i el Perelló. El SIAD ofereix a la població femenina informació, orientació i assessorament per contribuir que les dones puguin gaudir dels seus drets civils i personals, en llibertat i sense discriminacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article