Les entitats exigeixen repetir el ple que va tombar la ‘multiconsulta’ per remunicipalitzar l'aigua

Les plataformes de Barcelona titllen el rebuig dels partits “d'il·legítim” i demanen respectar les eines democràtiques que permeten el debat


Diverses entitats han demanat aquest dimarts que es repeteixi el ple municipal del passat 10 d'abril en què es va tombar la ‘multiconsulta’ que havia de permetre els veïns decidir si cal remunicipalitzar la gestió de l'aigua a Barcelona. Així ho ha reclamat Anna Menéndez, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), en la roda de premsa convocada per les plataformes que havien aconseguit 26.000 signatures per portar al ple la seva proposta.

“No entenem com el ple de l’Ajuntament de Barcelona va poder impugnar la seva pròpia proposta de participació ciutadana”, ha etzibat Mendéndez, que ha criticat molt durament els partits que van impedir la multiconsulta per incomplir el Reglament de Participació Ciutadana i el seu compromís de no obstaculitzar una iniciativa popular que té les signatures suficients, més de 15.000, per ser debatuda. Per això, Aigua és Vida, la FAVB, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Tanquem els CIEs i la productora Metromuster, impulsores de la recollida de signatures, reclamen als partits que rectifiquin i titllen el rebuig “d'il·legítim”.

La gestió de l'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona es va privatitzar el 2013 per un acord entre el PSC, CiU i l'empresa Agbar. Per tal de revertir aquesta decisió, les entitats van aconseguir presentar en el ple del 10 d'abril la seva proposta, però PDeCAT, Cs, PSC, PP i la CUP la van vetar. La CUP es va excusar recordant que, fa 18 mesos, el govern de la ciutat ja havia decidit, en votació, que calia remunicipalitzar la gestió de l'aigua i engegar un debat profund sobre com fer-ho. Des d'aleshores, però, l'Ajuntament no havia fet cap pas endavant. 

Ara, les entitats reclamaven de nou que el consistori preguntés als barcelonins si era necessària una remunicipalització de la gestió de l'aigua i la CUP hi va votar en contra perquè considera que ja no cal decidir-ho, sinó simplement debatre com cal fer-ho. Tot i així, arran de les crítiques, la CUP ha rectificat i ha assegurat que, si es tornés a convocar el ple, s'abstindria per facilitar que la consulta tirés endavant.

Per aconseguir la repetició del ple, les entitats han decidit dur a terme un seguit d'accions. Després de demanar als grups municipals que es retractin, han presentat un informe de la Comissió d'Empara i també presentaran un recurs de reposició a l'Ajuntament. A més, aportaran un informe al Síndic de Greuges i finalment, si així no s'aconsegueix la celebració d'un nou ple, demanaran la impugnació.

En quant a la iniciativa per a la remunicipalització de l'aigua, la portaveu d'Aigua és Vida, Míriam Planas, argumenta que seguiran treballant des del carrer, obrint un debat ciutadà a tot l'àmbit metropolità. Tot i això, ha explicat que si no s'aconsegueix l'objectiu a través d'una consulta, seguiran treballant per altres vies.

A més, les plataformes també han denunciat en un comunicat que els grups municipals que van evitar la multiconsulta “no van presentar al·legacions tècniques que justifiquessin el rebuig a la iniciativa”. Per aquest motiu, consideren que han defensat “els interessos econòmics d'Agbar en contra del dret a decidir de la ciutadania”. En aquesta sentit, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat també l’oposició per fixar-se en quants diners s’ha invertit en la multiconsulta i no en quants diners ha gastat “Agbar en recursos jurídics i publicitat vergonyosa”.

Així, les entitats demanen als grups municipals que “reconsiderin” la seva posició. També fan una crida als moviments de la ciutat a sumar-se a la demanda de respectar “les eines democràtiques que permeten portar a consulta aquelles qüestions que poden interessar a la ciutadania”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article