Arcadi Oliveres, premiat per l'Institut Català Internacional per la Pau pel seu compromís “amb la justícia social”

El Parlament acull l’acte de reconeixement de Constructors de Pau 2017 i valora ”la incansable dedicació” de l'activista català


L'economista i activista Arcadi Oliveres ha rebut aquest dimarts el premi Constructors de Pau 2017, de l'Institut Català Internacional per la Pau, que li ha recorregut “la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d'una perspectiva universal”.

En recollir el guardó, Oliveres ha recordat d'entrada i explícitament Carme Forcadell i Raül Romeva i ha parlat de “repressió injustificada” des de les instàncies estatals. En un repàs històric del pacifisme, ha fet una defensa de la no violència i ha assegurat que el premi és un “reforç personal i col·lectiu” en defensa de la “dignitat humana”.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha reconegut el llegat d'Oliveres i ha apel·lat a la cultura de la pau i al compromís del país amb el pacifisme. “Que volem a casa nostra i arreu del món”, ha assegurat. En aquest context, Costa, que ha lamentat el paper d'Europa amb els refugiats i ha criticat la venda d'armament des dels estats, ha resolt que “Catalunya sempre ha rebutjat qualsevol opció de violència hi ha optat per la via democràtica i del diàleg per als reptes polítics”. També ha lamentat que “militants del moviment pacifista estiguin ara en presó injustament”, en un cas on creu que han “desaparegut” els arguments judicials.

Una història llarga de premis per la pau

Des de la primera edició, han estat distingits amb el premi Pepe Beúnza, primer objector de consciència al servei militar obligatori de l’Estat espanyol; les Mares de Soacha; Jovan Divjak, exgeneral que va defensar Sarajevo durant la Guerra dels Balcans; Women’s International League for Peace and Freedom; Joan Botam, pare caputxí i pacifista, i les Brigades Internacionals de Pau. L’any 2011 es va fer una distinció amb caràcter extraordinari al Parlament, com a representant de “la continuïtat i el llegat” de les assemblees de pau i treva.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article