“La lluita no s'ha acabat”: desallotgen les persones sense llar acampades a la plaça de Catalunya de Barcelona

La Guàrdia Urbana ha retirat l'acampada, que coincidia des de fa dos mesos amb un grup d'independentistes que reivindicava la llibertat dels presos


La Guàrdia Urbana ha desallotjat aquest dimecres, al voltant de dos quarts de vuit del matí, dues acampades de la plaça de Catalunya de Barcelona. El desallotjament ha durat aproximadament tres hores i, tot i que s’ha produït sense incidents, algun dels activistes de ‘l'Acampada X Drets‘ ha oposat resistència. “S’han endut al Miqui perquè ha arrossegat una tenda de campanya i s'ha tirat a terra”, ha explicat una de les noies acampades, tot i que ha especificat que no havien detingut el seu company.

Des de fa dos mesos persones sense llar -que havien arribat a ser fins a una cinquantena- reclamaven els seus drets i compartien l’espai amb independentistes, que demanaven la llibertat dels polítics catalans empresonats.

Representants de l’Ajuntament han explicat que s’ha desallotjat la plaça per  garantir que l'espai estigui disponible per Sant Jordi i asseguren que ja havien avisat als acampats que procedirien a retirar les tendes i netejar l’espai abans de la diada per l’afluència que es preveu a la plaça. “Hem dormit molt poc aquesta nit perquè ja els esperàvem i estàvem inquiets”, s’ha expressat el Jorge Fernández, un dels activistes que ha donat suport a les acampades durant els darrers tres dies.

Persones sense llar denuncien la vulneració dels seus drets a la plaça de Catalunya | Judit Domènech

Agents de la Guàrdia Urbana i també equips de neteja s'han desplaçat a primera hora del matí fins a la plaça per començar a retirar les tendes d'acampada instal·lades. Els agents han informat del desallotjament als responsables de l'acampada independentista, que han acceptat abandonar el lloc de manera pacífica i han tancat el perímetre de la dels sense sostre, ja que alguns dels seus membres mostraven més resistència a marxar.

A més, l'Ajuntament ha facilitat als col·lectius la instal·lació d'un punt d'informació als dos col·lectius durant el Sant Jordi per garantir el seu dret de manifestació. El membres de l'acampada independentista han acceptat l'oferiment.

Un grup de persones sense sostre ha llegit i repartit papers als agents amb fragments de la Constitució que, segons ells, “s’estan vulnerant”. El col·lectiu, que no tenia previst inicialment abandonar la plaça abans de Sant Jordi i ja havien programat activitats per al 23 d’abril, reclamen “la remunicipalització dels serveis socials”, és a dir, que siguin públics, i “facilitats per disposar de transport públic i equipaments municipals”.

Des del consistori barceloní, que aquests dies ha estat en contacte amb les persones que no tenen llar, s'assegura que la majoria fa poc que són a la ciutat i que se'ls ha ofert places de primera acollida. Hi ha, en canvi, qui ho veu diferent: “Que hi hagi 37 milions d’euros per a 3.000 sense sostre i que encara hi hagi gent vivint al carrer, vol dir que no es gestiona bé el diner públic“, ha assegurat Fernández. Per la seva part, Lagarder Danciu, activista i defensor dels drets dels sense sostre, ha acusat l'ajuntament de privatitzar els serveis socials i de promoure “albergs carcelaris”. Per aquest motiu, Legarder ha assegurat que denunciaran l’ajuntament per “deixadesa”.

L'acampada de persones sense llar, un cop desallotjada | Judit Domènech

Cap a tres quarts d’onze, els agents acabaven el desallotjament i retiraven les tanques que havien acordonat la zona on acampaven les persones sense llar. El Jorge ha explicat que, quan la Guàrdia Urbana retira pertinences personals de persones sense llar, estan obligats a entregar-los un informe detallant tot allò que s’han endut. En canvi, ha explicat l’activista, aquesta vegada no els l’han entregat. Per això, contemplen denunciar-los.

Per la seva banda, la Fundació Arrels ha denunciat que “desplaçar les persones que dormen al carrer no és la solució” perquè el problema “no desapareix sinó que es trasllada”. En un comunicat, l'entitat demana que la policia estigui “més sensibilitzada” i demana també més coordinació amb les entitats que coneixen les persones sense llar. En aquest sentit, la Fundació Arrels creu que el problema de base de l'Ordenança és que estableix que una persona no pot dormir al carrer i no ofereix alternativa.

A partir d’ara, les persones sense llar han assegurat que “la lluita canvia d’ubicació però no s’atura”. És per això que el col·lectiu, que s’ha de reunir avui en assemblea a la plaça de Santa Anna, decidirà on reinstal·lar-se i quines seran les properes accions que duran a terme. “Aquesta és una lluita dels sense sostre i dels que tenen sostre perquè tothom es pot trobar vivint en el terra d’una ciutat”, ha sentenciat el Jorge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article