Els Mossos imparteixen tallers per evitar que persones amb discapacitat intel·lectual siguin víctimes d’agressions

Fins ara s’han fet diverses proves pilot i el dia 8 de maig arrencaran oficialment les formacions


Dir “no” a una situació d'abús no sempre és fàcil. El primer requisit és ser conscient que s'està patint, un extrem que sovint és difícil de percebre per les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb la voluntat d'ajudar el col·lectiu a identificar moments de risc i evitar ser víctimes d'agressions, els Mossos impartiran tallers divulgatius entre els usuaris d'entitats que treballen amb aquest segment de la població.

Tot i que la iniciativa, que s'emmarca en un projecte conjunt amb la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual i altres entitats, no arrencarà de forma oficial fins el 8 de maig, ja s'estan fent diverses proves pilot. Aquesta setmana membres del cos han visitat la Fundació Privada Aspronis de Malgrat de Mar (Maresme), on han alertat una dotzena de joves sobre les situacions de vulnerabilitat amb què es poden trobar per l'ús de les xarxes socials i les noves tecnologies. De les denúncies per abusos i agressions sexuals que els Mossos van rebre el 2017, el 5,2% eren de persones amb discapacitat intel·lectual, 94 en total.

“Si una persona no és conscient que està patint una agressió o un abús mai podrà arribar a prendre la iniciativa de venir a la comissaria i denunciar el cas”. Així de contundent s'expressa Montse Ventura, cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial Metropolitana Nord que remarca que “les persones amb discapacitat intel·lectual tenen necessitat d'agradar i això fa que davant de determinades situacions pugin ser més vulnerables que la resta”.

Ventura afirma que fa més de dos anys que els Mossos d'Esquadra van començar a treballar amb Dincat, la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down per donar resposta a aquesta problemàtica. “El més important és que detectin que els estan enganyant, que aprenguin a explicar-ho i a confiar en el seu entorn més proper per demanar ajuda”, afirma.

En aquest sentit s'han dissenyat vuit tipologies de tallers diferents que apropen a aquest col·lectiu temàtiques com l'abús físic, l'abandonament a la llar, l'abús psicològic, l'agressió sexual, el ‘sexting’ - compartir imatges de caràcter íntim i fer-ne difusió -, o l'odi i la discriminació.

Més vulnerables a xarxes socials i noves tecnologies

Ventura afirma que cal fer molta pedagogia, sobretot en camps com el de les xarxes socials o a les noves tecnologies, ja que es tracta d'un col·lectiu que és “més vulnerable” a aquests elements però que sovint disposa d'aparell de telefonia mòbil i accés a internet.

La responsable del cos explica que es tracta d'individus que fàcilment poden interactuar a través de la xarxa amb algú que no coneixen i confiar-hi. “Tenen dret a fer nous amics, però han de fer-ho de forma segura, demanar que un company els acompanyi a la primera trobada o explicar a algú proper on van i amb qui”.

La cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial Metropolitana Nord indica que en les primeres proves pilot que s'han fet també han aparegut cassos de joves que sense ser-ne conscients estaven patint abusos. “Una noia que agafa cada dia l'autobús ens va explicar que un senyor que sempre s'asseu al seu costat li feia tocaments i mai ho havia comentat a ningú”, lamenta Ventura que es mostra convençuda que aquestes sessions serviran per detectar altres fets similars.

Cursos interactius

De moment s'han fet proves pilot a municipis com El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), a Ripollet (Vallès Occidental) i Malgrat de Mar (Maresme). La darrera experiència va ser aquesta setmana en aquest municipi maresmenc, on dues agents van explicar a un grup de dotze usuaris del Centre Especial de Treball i del Servei Ocupacional d'Inserció de la Fundació Privada Aspronis els perills de les xarxes socials i les noves tecnologies.

Els tallers són molt interactius i visuals. Inclouen vinyetes que representen situacions en què les persones amb discapacitat intel·lectual s'hi poden trobar identificades. " Els ensenyem una imatges i construïm la història perquè ells vegin si estan patint un abús com han d'actuar, fins on han d'arribar, que han de ser valents i que ho han de poder explicar", explica Ventura.

Alhora afirma que la resposta que estan rebent per part dels participants és "molt bona" i que reben els consells de la policia amb molta atenció. "La informació que els donem reforça el missatge que reben de les seves famílies i tutors", afirma.

En aquest sentit, David Gurri, director tècnic del servei ocupacional d'inserció de la fundació Aspronis, assegura que la presència dels Mossos dona "més credibilitat" als consells dels professionals del centre. "Quan tu els preguntes ells saben que les xarxes són un perill però no ho són capaços de detectar aquest perill i que vinguin els Mossos els fa reflexionar i reconèixer aquestes situacions", comenta.

En el marc de la campanya també s'han format més de 400 professionals del cos membres del Grup d'Atenció a la Víctima i de les Oficines de Relacions amb la Comunitat. A banda, s'ha presentat una guia d'assistència i atenció dirigida als agents perquè donin un tracte més qualificat a les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article