Sant Jordi serà inclusiu, o no serà

Any rere any les entitats converteixen la Diada dels llibres i la rosa en una celebració més solidària i reivindicativa


Per celebrar la Diada de Sant Jordi, ja és un clàssic que les entitats del tercer sector facin de la jornada un espai de celebració inclusiva, en què reivindicar la cohesió i on conscienciar la ciutadania dels valors de l’acció social. Hi munten paradetes, és clar, i aprofiten el dia per vendre productes artesans que posen en valor la seva tasca. Al Social.cat hem recollit deu propostes de les moltes que les entitats organitzen.

‘Roses Contra l’Oblit’, compromís amb la gent gran

Més de 175.000 persones grans a Catalunya viuran la festivitat més emblemàtica de l’any soles. Per aquest motiu, Amics de la Gent Gran llança la campanya de sensibilització Roses Contra l’Oblit per conscienciar a la ciutadania sobre els perills socials que té la discriminació per qüestions d’edat. Així, l’entitat vol donar resposta a aquesta necessitat, desmitificant la imatge homogènia de les persones grans que s’atribueix al pas del temps. Aquest 23 d’abril Amics de la Gent Gran mobilitza a les més de 1.500 persones voluntàries que formen part de l’entitat, que portaran més de 1.000 roses naturals i llibres als domicilis de persones grans amb l’objectiu de tornar a fer-les partícips del Sant Jordi. L’activitat es realitza, al llarg de la jornada, a més de 30 residències de la província de Barcelona on entregaran més de 2.500 roses a persones grans. A més, la mobilització de l’entitat tindrà lloc als municipis de les deu comarques en les quals les persones voluntàries de l’entitat acompanyen a persones grans tot l’any: Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat, Sabadell, Granollers, Vic, Móra la Nova, Reus, Tarragona, Cambrils, Vilanova i la Geltrú, Lleida i Girona. Les Roses Contra l’Oblit, fermalls fets de roba i feltre, arribaran a les persones grans de tots aquests punts del territori.

La Fundació Joia i la lluita contra la discriminació de les persones amb trastorn mental

Amb l’objectiu de motivar, definir i donar a conèixer les capacitats de les persones afectades per trastorns de salut mental i lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen, la Fundació Joia organitza el Sant Jordi inclusiu. Les parades de l’entitat venen roses naturals, i també productes de la col·lecció de Sant Jordi que ha creat l'empresa d'economia social Apunts: llibretes, postals, punts de llibre i kits amb els tres productes, a més de roses artificials fetes a mà amb paper de llavors plantable. Amb cada venda donen un llibre de segona mà. La Fundació Joia està present durant tot el dia al Districte de Sants-Montjuïc, a l’ Avinguda Josep Tarradellas, 19-21. Al Districte de Gràcia, al passeig Sant Joan (entre Alí Bei i Ausiàs March) i al Districte de Sant Martí, a la Rambla Guipúscoa, 47. L’horari de totes les parades finalitzarà a les cinc de la tarda. A més, l’entitat té una paradeta al pati d'entrada de l'Ajuntament de Barcelona fins les vuit del vespre on hi venen roses juntament amb d'altres entitats de la Xarxa d'Inclusió Laboral de Barcelona (XIB), com l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, l’ECOM, qeu és el moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física que treballa  o l’ACAPPS, que treballa per aconseguir la plena integració de les persones sordes.

Obertament contra l’estigma en salut mental

El 23 d'abril se celebra la Diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre, i Obertament s’hi suma per tal de combatre l'estigma en salut mental. Durant aquesta setmana els membres de l’entitat recomanen llibres que, d'una forma o una altra, tractin la temàtica de la salut mental i l'estigma social. Novel·les amb un personatge amb depressió, assajos sobre l'ansietat, el dolor o l'empatia, relats breus sobre experiències personals, autobiografies amb testimonis propis, llibres infantils, còmics... L’entitat també té un estand al Passeig de Gràcia, cantonada amb Rosselló, amb roses, llibres i molta informació sobre la salut mental.

Per què tu pots llegir i jo no?

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Dincat reivindica l’accessibilitat a la cultura per ta l d’afavorir el dret de totes les persones a gaudir del'accés a la lectura, la cultura i la informació. Per això, reclama l’ús de la metodologia de Lectura Fàcil, un mètode que ja s’usa en persones amb diversitat funcional o amb dificultats per llegir en biblioteques, clubs de lectura i algunes editorials especialitzades. Per aquest motiu, demanen que  durant la diada de Sant Jordi hi hagi més llibres d’aquesta mena i, en col·laboració amb l’Associació Lectura Fàcil, estaran presents a la diada a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, en el tram entre carrer de Gandesa i carrer de Numància. Les persones que s’apropin a la parada podran conèixer el projecte Lectura Fàcil i trobar llibres elaborats amb especial cura per ser llegits i entesos per persones amb dificultats lectores.

La Fundació Arrels reimprimeix de nou el còmic ‘15 años en la calle’

El Miquel Fuster és il·lustrador i ha viscut 15 anys al carrer. Des del 2010, ha publicat quatre còmics en què, a través del dibuix, dona a conèixer situacions que van marcar la seva vida al ras. Aquest any la Fundació Arrels ha fet una reimpressió de l’últim dels seus còmics: 15 años en la calle. És una obra completa que recopila els tres còmics editats anteriorment i que inclou material inèdit. Per celebrar la diada del llibre, l’entitat també ha editat El cartón de Ana i vint títols més. Es tracta d'una col·lecció inèdita i limitada d'adaptacions de bestsellers fets a mà per persones que viuen o han viscut al carrer. Són llibres en blanc que conviden a reescriure la història. Tots ells els pots trobar a les quatre paradetes de l’entitat a Barcelona: a la Ronda Universitat, 13 (cantonada amb c/ Balmes); a l'Fnac-Triangle (Plaça de Catalunya, 4); al nou taller d'Arrels (Carrer Ample, 3); a la Rambla del Raval, amb les entitats del barri; i a diversos forns col·laboradors, associats al Gremi de Flequers de Barcelona, com el forn Mistral (Ronda de Sant Antoni 96), el forn Montserrat (carrer de Castillejos 366), el forn Elías (carrer de Freser 90) i el forn Lo més bo Fafagra (carrer de Porrera 14).

Més de 2.000 targetes amb forma de rosa, a Vall d’Hebron

Els pacients ingressats a Vall d’Hebron rebran targetes amb forma de rosa amb missatges escrits per passatgers dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El passat 17 d’abril, voluntaris de Vall d’Hebron i FGC van repartir unes targetes amb forma de roses entre els passatgers de la línia Barcelona-Vallès d’FGC. Aquests van escriure missatges d’ànim, de superació, d’alegria, entre d’altres, per als pacients ingressats a Vall d’Hebron. Amb aquesta iniciativa, que rep el nom de Roses amb cor, Vall d’Hebron i FGC han volgut que els pacients i els passatgers visquin una Diada de Sant Jordi emotiva, solidària i diferent.

L’ONCE exposa llibres en Braille i altres materials adaptats

L’entitat té un estand a la Rambla de Barcelona, número 1, en què mostrarà tot de material literari i tiflotecnològic. Hi haurà revistes, llibres i contes en format Braille i Daisy (suport sonor encriptat); adaptacions en relleu, com mapes, plànols i material didàctic en general; màquines perkins d’escriptura en Braille i alfabets… En definitiva, una mostra del material accessible que produeix el Servei Bibliogràfic de l’ONCE, que és el centre on s’elabora i adapta el material formatiu, cultural i d’accés a la informació per als afiliats, i amb el que es dona suport a les inquietuds culturals i de formació del col·lectiu de persones cegues o amb carències visuals.

Càritas derrota el drac

Torna Sant Jordi amb els seus colors, les seves olors de roses fresques i llibres acabats d'estrenar, els passejos pels carrers plens a vessar i l'alegria de compartir l'amor. I torna, també, la paradeta de Càritas per acostar-te el Sant Jordi més solidari (Plaça Nova, 1). En aquesta Diada l’entitat vol derrotar al drac de la pobresa infantil i plantar la rosa de la igualtat d'oportunitats. És, per això, que tot allò que recollim aquest 23 d'abril anirà destinat als projectes de suport a la criança de l'entitat.

#TotsSomLlegenda

La Fundació IReS reivindica enguany que tothom pot reescriure la seva història i convertir-la en una llegenda de superació. Una princesa cavallera, un Sant Jordi sense armadura, un Drac amb carnet de família nombrosa i un Drac Queen. Amb aquestes versions alternatives de la llegenda de Sant Jordi la Fundació IReS explica històries de superació de desigualtats i vulnerabilitat social. L’entitat ha habilitat un espai web on es poden llegir i compartir les diferents llegendes. I per sumar-se a una Diada solidària, el Majestic Hotel & Spa Barcelona i la Fundació IReS ofereixen una rosa a canvi d’una donació econòmica voluntària. La recaptació obtinguda de la venda de roses es destinarà íntegrament als projectes de la Fundació IReS que donen suport integral a persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

‘Jamalí i els colors’

Per commemorar els 50 anys de l’escola l’Estel de Sant Tomàs, el centre ha publicat el llibre il·lustrat de l’Anna Martínez i la Gibet Ramon. El conte es vendrà per Sant Jordi a la paradeta que hi haurà davant de l’escola, al carrer Jaume I El Conqueridor, a Vic, a un preu de 20 euros. El conte explica el canvi de l’escola ordinària a l’escola especial del protagonista, el Jamalí, que no és un nen ni una nena. Un dels elements importants del conte són els colors, que reflecteixen els estats d’ànim dels personatges de la història.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article