Deu anys de la Llei de la Violència Masclista i la “xacra” continua

El nombre de dones ateses pels Serveis d’Informació Especialitzada ha anat augmentant fins arribar a les 4.126 dones ateses l’any passat


L'any passat vuit dones van ser assassinades per violència masclista a Catalunya. El primer assassinat d'una dona en mans de la seva parella aquest 2018 ha tingut lloc a Blanes el mes d’abril. Justament, enguany es commemoren els 10 anys de l’aprovació per part del Parlament de la Llei de Violència Masclista 5/2008, del 24 d’abril del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista i l'Observatori de la Igualtat de Gènere ha editat un dossier estadístic amb l’evolució en 10 anys de les principals dades de la violència masclista. A més, es faran seminaris per avaluar les actuacions dutes a terme fins ara i dibuixar els reptes de futur.

En els darrers deu anys el nombre mitjà de dones assassinades per violència masclista en l’àmbit de la parella ha estat de 10 dones per any, de les quals, el 27% de les quals tenien denúncia prèvia. Aquestes morts queden registrades en el dossier estadístic que ha elaborat l’Observatori de la Igualtat de Gènere.

Un dossier que recull dades sobre les dones assassinades a Catalunya en l’àmbit de la parella, tot i que no s’ha d’oblidar que hi ha hagut alguns assassinats de dones per violència masclista en altres àmbits com ara el sociocomunitari o el familiar que no estan comptabilitzats oficialment com a assassinats per violència masclista i dels quals no se’n té un registre oficial, però que també ho són.

A més, el dossier inclou el nombre de dones ateses pels Serveis d’Informació Especialitzada, que ha anat augmentant any rere any fins arribar a les 4.126 dones ateses l’any passat. Una altra dada que s'inclou són les mutilacions genitals femenines. En concret, s’han registrat 370  casos de mutilacions genitals femenines amb una tendència clarament a la baixa.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha presidit aquest matí la primera reunió del Grup de treball temporal i insterinstitucional de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM) que definirà els continguts.

En la reunió, Balada ha subratllat que “l’objectiu de la commemoració d’aquests 10 anys de la llei catalana contra la violència masclista és avaluar el desenvolupament de la lluita contra aquesta xacra en aquest període de temps i definir nous reptes per avançar en la seva erradicació”.

La importància dels aspectes preventius

La Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista recull les actuacions que els poders públics catalans han de dur a terme contra la violència masclista. La importància d’aquest instrument legal rau en el fet que posa al centre les dones com a subjectes de dret i considera la violència masclista com una greu vulneració dels seus drets humans i llibertats fonamentals, així com un impediment per assolir la plena ciutadania, la seva autonomia i llibertat.

El text reconeix la importància dels aspectes preventius i subratlla les mesures de sensibilització, prevenció i detecció precoç com a principis fonamentals en l’erradicació d’aquesta greu problemàtica social.

Aquesta norma va estendre l’àmbit de protecció també a les filles i fills dependents; amplià les formes de la violència masclista, ja que inclou la violència econòmica, a més de les formes de violència masclista ja més conegudes, la física, psicològica i sexual, els àmbits on s’exerceix, com el laboral, parella, familiar, i també social o comunitari. A més, també es van ampliar les formes d’identificació d’aquestes situacions, establint que no és imprescindible l’acreditació penal per accedir als drets reconeguts per la Llei.

Tres anàlisis per avaluar la situació actual

La presidenta de l’ICD ha anunciat que amb aquest propòsit “l’ICD està realitzant una anàlisi de l’estat actual de la Llei 5/2008 i propostes de millora; una avaluació de l’eficàcia dels recursos a partir del relat de dones en situació de violència masclista; i un estudi sobre la garantia dels drets a una educació i una informació no masclista des d’una perspectiva feminista, totes tres anàlisis elaborades per entitats especialitzades”.

Balada també ha destacat el fet que la Llei 5/2008 va ser aprovada amb el suport de totes les formacions polítiques, i s’hi ha referit subratllant que “es tracta d’una una norma pionera i decisiva per al reconeixement del dret de les dones a viure amb dignitat, seguretat i autonomia, lliures d’explotació, maltractaments i de tota mena de discriminació”.

Acte institucional i dues jornades tècniques

En la reunió s’ha acordat que la commemoració dels 10 anys de la Llei consistirà, entre d’altres actuacions, en un acte institucional de reconeixement a totes les dones que van participar en el procés d’elaboració de la Llei i dues jornades tècniques adreçades a professionals.

Aquestes sessions tindran com a objectius aprofundir en la lluita contra la violència masclista des de la perspectiva d’aquest text legal, l’anàlisi de les principals iniciatives del Govern dutes a terme en  aquests anys, l’avaluació del desenvolupament de la Llei i la definició dels reptes de futur. Al Llarg de l’any també s’organitzaran seminaris centrats en la Llei 5/2008 dins l’àmbit universitari i de l’advocacia. Algunes de les institucions que formen part de

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article