Més de 100 persones defineixen la Planificació de Decisions Anticipades en salut mental

El Comitè de Bioètica de Catalunya i la Federació Salut Mental de Catalunya presenten dos informes que obren la porta a codecidir sobre el procés terapèutic, entre d'altres


El Comitè de Bioètica de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya han presentat, al Departament de Salut el dimarts al vespre, dos documents sobre la participació activa de la persona amb problemes de salut mental en la gestió de l’atenció que rep en els diferents moments i sobre el tractament.

Posar en funcionament la Planificació de Decisions Anticipades (PDA), vol dir engegar el procés deliberatiu i estructurat mitjançant el qual una persona expressa el seus valors, desitjos i preferències en col·laboració amb el seu entorn afectiu i el seu equip assistencial. Aquesta col·laboració implica, per exemple, gestionar aspectes de la vida diària de la persona amb problemes de salut mental. Uns aspectes que no només es centren en l'àmbit hospitalari sinó que van més enllà del tractament a l’hospital.

Amb l’objectiu de promoure la presa de decisions de manera autònoma i amb llibertat en tots els àmbits de l’atenció sociosanitària, el Comitè de Bioètica ja havia format un grup de treball dins el Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya per treballar també la PDA en salut mental.

Ara, l'entitat ha presentat el document El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades i planificació de decisions anticipades que reflecteix, en un marc teòric, la reivindicació de la participació de la persona com a factor clau en la qualitat de l’atenció a la salut, “amb justificacions tant de principis la malaltia i el tractament han d’evitar “l’expropiació de la persona” i apoderar-la, com de conseqüències en els resultats de salut mateixos”.

Malauradament, aquesta estratègia, que es reconeix en altres àmbits de l’atenció a la salut -especialment al final de la vida-, ha tingut poc recorregut i reconeixement en la salut mental i les addiccions. Per aquest motiu, l’Informe sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental a Catalunya, elaborat per la Federació Salut Mental Catalunya i la consultora social Spora Sinergies, aborda el conjunt de reptes, interrogants i desitjos que interpel·len la introducció de la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en l’àmbit de la salut mental.

Canvi en l'actual xarxa de salut mental

Aquest document obre la porta a codecidir sobre el procés terapèutic i el tracte que rep la persona, i planteja un canvi en l’actual funcionament de la xarxa de salut mental.

Les institucions i les entitats, els serveis i la seva organització, els tractaments clínics i la medicació o les relacions entre els diferents agents del sector es desvelen com a susceptibles de ser afectats per aquest canvi. Per això, introduir i fomentar l’ús de la PDA en l’àmbit de la salut mental no només posa una eina a disposició d’un sistema per tal de millorar-lo, sinó que posa de manifest l’emergència d’un “nou” paradigma que estructuri la salut mental a Catalunya que contempla la persona com a protagonista expert en el seu procés de recuperació, avançant cap a processos més participatius i trencant amb el paternalisme.

Així mateix, enforteix la relació de la persona amb problemes de salut mental amb els professionals i els familiars, i aposta per introduir la figura del pacient expert.

Reptes i oportunitats de la PDA

Algunes de les dificultats que planteja l’aplicació de la PDA poden ser els límits que la pròpia PDA no pot oferir, l’objectivitat en la determinació de la competència de la persona, el desconeixement, les dificultats per treballar globalment, o el canvi de rol en la relació terapèutica, fins ara jerarquitzada.

Per contra, les oportunitats que genera milloren la qualitat de vida de la persona amb problemes de salut mental, ja que esdevé agent actiu, faciliten la prevenció de recaigudes, amb una menor taxa d’ingressos gràcies a l’atenció dels símptomes, i afavoreixen l’aliança entre les diferents parts implicades, entre d’altres.

Per això, la implicació de tots els agents és imprescindible per dissenyar accions futures que introdueixin la PDA no només com a eina, sinó com a canvi cultural global dins de l’àmbit de la salut mental.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article