El món local reclama més finançament a l'Estat per fer front al nou bo social

Els municipis demanen al govern espanyol que no envaeixi les competències de la Llei catalana d'emergència social


A finals del 2017, el govern espanyol va aconseguir tirar endavant el Reial Decret que reforma el bo social, una normativa que reconeix, per fi, l'existència dels consumidors vulnerables, però que, segons el món local, entitats com l'Aliança contra la Pobresa Energètica o el Síndic de Greuges, queda molt lluny de la protecció que ofereix la Llei 24/2015 de Catalunya, la coneguda Llei d'emergència social. Ara, el món local, a través de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya, demana a l'Estat més finançament per poder fer front a aquest nou bo social i reclama al govern espanyol que no envaeixi les competències de la llei catalana.

Per tal de poder afrontar la part pública del pagament del deute, els municipis catalans han presentat als grups parlamentaris un seguit d'esmenes als Pressupostos del 2018. “El municipalisme català no pot acceptar un Reial Decret que no preveu la dotació econòmica que ho ha de fer possible i no facilita la seva gestió per part de les administracions locals”, alerten.

El bo social és un ajut que es dona a les llars que no poden pagar els subministraments bàsics. El 50% d'aquesta ajuda la proporcionen els municipis i l'altre 50% l'han d'assumir les empreses subministradores, que mai no se n'han acabat de responsabilitzar del tot. Per aquest motiu, el món local reclama la necessitat que aquestes companyies assumeixin “una major corresponsabilitat social, fixant una aportació a fons perdut per fer front al deute generat per persones en situació de vulnerabilitat social”.

A les esmenes també demanen que es faciliti el tràmit de sol·licitud del bo social, per evitar confusió en els possibles beneficiaris, sobretot a Catalunya, on ja es desplega el marc jurídic de la Llei 24/2015. També es reclama una nova redacció per a l'article 19 del Reial Decret i la supressió de l'article 20.

Alhora, recorden que la llei catalana “ofereix una protecció superior a la prevista en el bo social pel que fa a cobertura i intensitat de l’ajuda i al principi de precaució que situa al consumidor vulnerable en el centre del sistema de protecció”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article