Tàrrega impulsa el programa ‘Sempre acompanyats’ per combatre la soledat no volguda de la gent gran

El projecte vol contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones grans

L'Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa el nou programa ‘Sempre acompanyats’ que té per objectiu pal·liar situacions de soledat no volguda i d'aïllament dins el col·lectiu de la gent gran. El projecte, impulsat conjuntament amb l'Obra Social ‘la Caixa’ i la Creu Roja, desenvolupa un seguit d'accions dirigides a la prevenció i la intervenció en situacions de risc per a millorar la qualitat de vida de les persones grans.

Segons el consistori, la capital de l'Urgell ja ha dut a terme una fase inicial basada en la recollida d'informació i una ronda de contactes amb entitats i agents socials del territori, que han mostrat la seva plena disposició a ser-ne partícips. Actualment, el 15,8% de la població de Tàrrega és major de 65 anys i, d'aquestes persones, el 36,5% tenen més de 80 anys.

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el regidor de l'Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, han participat aquest dijous en una trobada formativa adreçada a entitats serveis mèdics i socials i cossos de seguretat. Perelló i Folguera han subratllat “la importància del treball comunitari en xarxa per fer entre tots prevenció, detecció i intervenció”.

En els propers dies es duran a terme enquestes telefòniques a una mostra representativa i aleatòria entre persones residents a Tàrrega i majors de 20 anys. A partir d'aquestes enquestes s'extrauran dades sobre la detecció de necessitats així com del grau de sensibilització de la població vers la soledat i les relacions personals. Seguidament, s'elaborarà un diagnòstic i es consolidarà una xarxa de suport per donar una resposta integral a les situacions de soledat no volguda entre la gent gran. Això es traduirà en noves accions per cobrir necessitats detectades; la derivació a recursos existents; o l'acompanyament i el seguiment de casos detectats. El projecte també contempla un pla de treball conjunt amb altres municipis on s'implementa aquesta iniciativa pionera.

L'Ajuntament concreta que actualment el 15,8% de la població de Tàrrega és major de 65 anys i, d'aquestes persones, el 36,5% tenen més de 80 anys. Aquest augment de l'esperança de vida així com els canvis en les relacions familiars “suposen un gran repte social pel sorgiment de noves necessitats que requereixen una intervenció comunitària”. En aquest sentit, el consistori insisteix que “cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, es vol construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar les persones grans”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article