El Consell Nacional de les Dones de Catalunya exigeix que s'aboleixi el supòsit d'abús sexual del codi penal

Arran de la sentència de ‘La Manada’ l'òrgan denuncia que “el sentit patriarcal” de la justícia afavoreix “la impunitat” de les agressions masclistes


El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) denuncia i condemna, en un comunicat, la “doble victimització” que consideren que suposa la “no credibilitat” dels relats de les dones. Per això exigeix l'abolició del supòsit d'abús sexual, ja que és una categoria que posa en perill les dones i no garanteix els seus drets.

La sentència de ‘La Manada’ en què es condemna els cinc integrants de la violació d'una noia, durant els Sant Fermins del 2016, a nou anys de presó per un delicte d'abús sexual continuat però no de violació ha aixecat un enorme rebuig entre la ciutadania des que s'ha conegut aquest dijous al migdia. La indignació s'ha fet sentir primer a les xarxes socials i hores després al carrer, on es van produir concentracions a les principals ciutats catalanes i espanyoles.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya creu que “el sentit patriarcal” de la justícia afavoreix “la impunitat de les agressions masclistes” i fomenta la violència masclista institucional. Per això, l'òrgan ha acordat donar suport incondicional a les víctimes i donar suport a totes les mobilitzacions dels moviments feministes en contra d'aquesta sentència.

Per aquest motiu, les 400 entitats integrants del CNDC han acordat un rebuig ferm a la sentència de l'Audiència Provincial de Navarra en una declaració que la faran arribar al president del Consell General del Poder Judicial, al president de l'Audiència Nacional, a la presidenta de l'Audiència Provincial de Navarra, al ministre de Justícia i a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Altres organismes oficials també han mostrat el seu rebuig a la sentència. Així, el ple de la Diputació de Tarragona d’aquest divendres ha aprovat una declaració institucional arran de la polèmica sentència judicial de l’Audiència de Navarra en relació al cas de ‘La Manada’.

Per unanimitat de tots els grups -el diputat del PP no ha acudit a la sessió-, la institució supramunicipal ha acordat també instar el Congrés i el Senat a modificar el Codi Penal “per revisar el supòsit d’abús sexual, així com la consideració jurídica de la violència en casos d’agressió sexual i violació”.

Segons el text de la declaració aprovada, la sentència “minimitza els fets en no considerar-los agressió sexual i en no considerar l’agreujant de realitzar-se en grup”, i “situa la càrrega de la prova en la víctima al posar el focus en el seu comportament i no en el dels agressors”.

Més de 625.000 signatures a favor de la inhabilitació dels jutges

Per internet també han circulat les mostres de rebuig a la sentència de ‘La Manada’. El portal change.org ha recollit en menys de 24 hores més de 625.000 signatures reclamant la inhabilitació dels tres jutges de l'Audiència de Navarra que van dictar la sentència.

La iniciativa, que ha recollit 627.000 firmes fins a dos quarts de deu del matí, ha sorgit d'una ciutadana que argumenta que demana la inhabilitació dels magistrats perquè entén que per part de 'La Manada' “no va existir violència i intimidació en aquest cas”.

“En un país en què tenim un problema de violència masclista tan greu, no podem permetre'ns jutges i magistrats que considerin que perquè existeixi agressió sexual no n'hi ha prou que cinc homes agredeixin una jove indefensa i en estat d'embriaguesa a qui, posteriorment van abandonar i van robar el telèfon perquè no pogués ser auxiliada”, continua el text que recull la petició.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article