Més de 1.500 persones corren per l'esclerosi múltiple al Circuit de Catalunya

Entre un 2 i un 10% de les persones que tenen la malaltia són nens i enguany els diners recaptats a la cursa es destinaran als infants


A Catalunya 7.500 persones conviuen amb esclerosi múltiple. Amb l’objectiu de recaptar fons i de sensibilitzar i donar a conèixer la malaltia, la Fundació Esclerosi Múltiple ha celebrat, aquest diumenge 29 d’abril, la 18a edició de la cursa 'Mou-te per l'Esclerosi Múltiple’. La cursa, que s'ha dut a terme al Circuit de Barcelona-Catalunya, ha comptat amb més de 1.500 inscrits que han participat en curses atlètiques, de bicicletes i de patins.

La directora de la fundació, Rosa Masriera, ha explicat que enguany els diners recaptats es destinaran a un projecte sobre l'esclerosi múltiple infantil, ja que, segons ha dit, “entre un 3 i un 10% de les persones que pateixen la malaltia són nens”.

Masriera ha destacat que “molts cops els nens no són diagnosticats de la malaltia i, per tant, no es poden tractar degut a la variabilitat de símptomes que pateixen i arriben a l'edat adulta sense tractament”.

Així, més de 1.500 persones han decidit desafiar el cel negre i la pluja intermitent i participar en alguna de les modalitats de cursa que han tingut lloc aquest diumenge al matí a les instal·lacions del Circuit de Barcelona-Catalunya. Corredors amateurs, professionals i, sobretot, moltes famílies no s'han volgut perdre una jornada esportiva i festiva que enguany arriba a la seva 18a edició.

La directora de la fundació Rosa Masriera ha explicat que aquesta activitat, juntament amb el ‘Mulla't’ que es fa a l'estiu, té per objectiu “ajudar a sensibilitzar i donar a conèixer la malaltia i alhora recaptar fons per tirar endavant projectes al voltant de l'esclerosi”.

Masriera veu molt important la vessant de la difusió per “ajudar a desestigmatitzar la malaltia, ja que avui dia encara ens trobem gent que a la feina prefereix no dir que té la malaltia, de manera que queda oculta i això provoca molts problemes a l'hora de buscar ajuts o flexibilitzar els horaris”.

La directora de la fundació, però, s'ha mostrat satisfeta amb l'evolució que ha tingut l'esclerosi múltiple en els darrers 25 anys, ja que “en aquell moment no teníem cap tractament i ara en tenim 12 i molt personalitzats”. Masriera ha recordat que a l'esclerosi se l'anomena la “malaltia de les mil cares perquè actua de forma molt diferent en cada persona” i, per això, “és important tractar-la de forma individualitzada”.

Fons destinats a l'esclerosi múltiple infantil

Enguany els diners que es recaptin amb les inscripcions a la cursa aniran destinats a l'esclerosi múltiple infantil. Masriera ha explicat que “entre un 3 i un 10% de les persones que pateixen la malaltia són nens, però molts cops no se'ls diagnostica en l'etapa infantil”. Aquesta situació provoca, segons Masvidal, que “aquests nens no es puguin tractar degut a la variabilitat de símptomes que tenen i arriben a l'edat adulta sense tractament”.

Davant d'això, la fundació vol endegar un procés de sensibilització que es farà conjuntament amb la Societat Catalana de Pediatria.

“Cal venir i fer difusió per demostrar a la gent que podem fer moltes coses”

Des que fa sis anys va ser diagnosticada per una esclerosi múltiple, la Maria Dolors Canal no es perd cap edició del ‘Mou-te’. Considera que “cal venir a fer difusió i demostrar a la gent que, malgrat tenim esclerosi, podem fer moltes coses”. Canal ha relatat que “és evident que la malaltia ens limita i és una càrrega molt important, però no et treu la vida i viure-la depèn de nosaltres i hem de tirar endavant”. Aquesta veïna d'Igualada ha explicat que inicialment anava amb cadira de rodes, però després de participar en un assaig clínic “ara vaig amb una crossa i, tot i que no puc córrer, sí que puc caminar”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article