Dues de cada deu persones ateses per Càritas són treballadores pobres

Amb motiu del Dia Internacional dels treballadors diverses entitats denuncien la situació de precarietat laboral que viuen diferents col·lectius


El 100% de les persones ateses per Càritas Diocesana de Barcelona estan en situació de precarietat laboral, ja que vuit de cada deu es troben a l’atur i dues de cada deu persones són treballadors i treballadores pobres. Amb motiu del Dia Internacional de les persones treballadores, que se celebra avui, dia 1 de maig, diverses entitats denuncien la situació de precarietat laboral que viuen els diferents col·lectius.

Malgrat l’augment de l’ocupació del 3,3%, cal tenir en compte la situació d’aquelles persones més vulnerables, que segueix empitjorant. Per això, Càritas ha instal·lat siluetes als búnquers del Carmel, amb l'skyline de Barcelona de fons. Unes siluetes que simbolitzen els col·lectius que més pateixen la precarietat laboral, que són els majors de 55 anys, joves, i mares amb fills, i que resten invisibilitzats respecte els poders públics i la societat.

Aquestes siluetes no tenen rostre, i simbolitzen la invisibilitat i despersonalització que pateixen els col·lectius més vulnerables. “Les persones mereixen una igualtat d’oportunitats, perquè tenen rostre, perquè tenen nom, perquè tenen una vida, i no poden cobrir les necessitats més bàsiques”, ha denunciat Dessirée Garcia, responsable del Programa de Formació i Inserció Laboral de Càritas Diocesana de Barcelona.

395 trastorns de salut mental són relacionats amb la feina

Actualment, les alteracions de salut mental són la segona causa de baixa laboral a Espanya i les previsions de l’OMS apunten que l’any 2020 serà la primera.

Els factors psicosocials, vinculats al clima laboral o la cultura organitzacional, constitueixen el risc principal. Així, l’informe ‘La Salut a Barcelona 2016’, realitzat per l’Agència de Salut Pública (ASPB), descriu que l’any 2016, els centres d’atenció primària de la ciutat van notificar 395 trastorns de la salut mental relacionats amb el treball a la Unitat de Salut Laboral, una xifra que suposa el 72% del total de problemàtiques vinculades a la salut laboral.

Majoritàriament, es tractava de trastorns de tipus ansiós i depressiu i el factor de risc més freqüentment implicat en els casos estudiats va estar relacionat amb una manca de suport per part dels superiors, concretament en un 75,2%.

En tots els casos, la baixa laboral acaba sent gairebé l’única via de resposta. Per aquest motiu, des de l'entitat Salut Mental Catalunya s’assenyala que el repte és incidir sobre les estratègies de promoció i prevenció de la salut mental, posar el focus en el manteniment del lloc de feina i en un retorn en condicions òptimes quan es produeix una interrupció temporal o definitiva de la relació laboral.

La taxa d'activitat laboral de les persones amb discapacitat es del 23,4%

A Catalunya, la taxa d’activitat laboral de les persones amb discapacitat és del 23,4% enfront del 81,8% de les persones sense discapacitat, segons l’informe del 2017 de l’Odismet. Així, ECOM, l'entitat representant de les associacions i les persones amb discapacitat física de Catalunya, dona a conèixer, en el marc del Dia Internacional del Treball, dues guies. Una adreçada a la ciutadania i l’altra a professionals de la inclusió laboral, que ha publicat sota el títol “Igualtat de drets i oportunitats a la feina”.

Les guies pretenen fomentar entre les persones el coneixement del propis drets i apoderar-los i capacitar els professionals de l’àmbit de la inclusió laboral en aquesta matèria –perquè puguin assessorar i acompanyar els seus usuaris– i proporcionar-los informació sobre la legislació vigent i els recursos gratuïts existents per denunciar qualsevol situació discriminatòria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article