‘En Alquiler’, un monòleg sobre el drama de la gentrificació

Aquest diumenge 6 de maig és farà l'última representació a Barcelona sobre el problema de la pujada de preu del lloguer


Dos personatges femenins de diferent època i amb el mateix problema: l’habitatge. Aquesta és la trama de ‘En Alquiler’, un espectable interpretat per Verónica Pallini i escrita per Mikel Fernandino que s’ambienta en la vaga d’inquilins de 1907 a Buenos Aires i en l’actual gentrificació dels barris de qualsevol ciutat moderna. L’espai gracienc Porta4 acull aquesta creació fins el proper diumenge 6 de maig.

Aquesta creació, interpretada en forma de monòleg per  l'actriu i antropòloga Verónica Pallini és una proposta de petit formal, actual, de reivindicació social, feminista i transformadora. Segons Pallini, l'espectador podrà tenir una mirada profunda sobre els desallotjaments. “Hi ha molta gent que pateix aquest mal tràngol i que, com que no tenen informació i no estan organitzats, deixa casa seva per pressió”. Aquest fet desafortunat ha causat, segons Pallini, 15.000 morts a l'estat espanyol des de l'any 2007.

Juntament amb Pallini, Mikel Fernandino, dramaturg i antropòleg i Tony Casla, director, són les ànimes de la darrera producció de Porta 4. En Alquiler és un muntatge que marca un gir conceptual a la línia de programació de la sala gracienca, reconvertida ara per donar una veu clara i potent a un teatre polític, social i compromès.

 

La impossibilitat de fer front a la pujada del lloguer

Dues dones amb un mateix nom, Victoria, d’una mateixa família però de diferent temps i país, s’enfronten a un mateix problema: la pujada del lloguer dels seus habitatges i la impossibilitat de fer front a la despesa. D’aquesta manera, es troben fora de la llei perquè es neguen a quedar fora de les seves cases.

Ambdues busquen la millor manera de conservar un sostre que s’enfonsa, tant física com metafòricament. Però són dues maneres diferents i tindran un diferent final. Aquesta obra pretén posar de manifest la importància del teixit social del barri i del desig, de vegades explícit de vegades latent, d’algunes entitats privades i públiques d’acabar amb ell. “M'ha suposat un treball d'investigació molt extens perquè he conegut amb detall la vaga d’inquilins de 1907 a Buenos Aires”, diu Pallini, qui afegeix que, a nivell interpretatiu aquesta obra constitueix “un viatge emocional molt ric, perquè el personatge té moltes pujades i baixades”.

Auqest diumenge, 6 de maig, és l'últim dia que es podrà veure l'espectacle en territori català. Després, però, l'obra es representarà a Madrid, els propers dies 7 i 13 de maig.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article