El Parlament insta a abonar d'“immediat” totes les ajudes de la Renda Garantida amb silenci positiu

La proposta reconeix que la prestació es veu afectada per l'“excepcionalitat” de no tenir Govern i estar sota l'aplicació del 155


Aquesta tarda de dijous s’ha aprovat, al Ple del Parlament, la proposta de resolució de CatEnComu-Podem sobre l'aplicació de la Renda Garantida. Així, els diferents grups parlamentaris insten, per unanimitat, el Departament de Treball a abonar immediatament totes les prestacions de la Renda Garantida en situació de silenci administratiu positiu.

El punt aprovat és una esmena de la CUP acceptada per Catalunya en Comú-Podem –que presentava la proposta de resolució- i que ha rebut els vots favorables de tots els grups a excepció de JxCAT i ERC que s'han abstingut. També s'ha aprovat complir “estrictament i sense interpretacions restrictives” la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania i iniciar procediments d'ofici per la seva potencial aprovació en el cas dels expedients en que es pugui detectar possibles irregularitats o interpretacions restrictives.

A les portes de la institució s’han congregat una desena de persones de diversos col·lectius, com la mateixa comissió promotora de la Renda Garantida. Malgrat la pluja i la reivindicació, l’ambient ha estat festiu. Així, el portaveu d'aquesta comissió, Diosdado Toledano, ha explicat la seva intervenció en el Parlament i ha repartit un document entre els assistents on s’explica la cronologia de la implementació de la Renda Garantida i se’n destaquen els principals incompliments.

La proposta també inclou encarregar una avaluació sobre els criteris i procediments utilitzats per aprovar o denegar les sol·licituds, així com facilitar al Parlament i els grups tota la informació de seguiment del desplegament en quinze dies a partir de l'aprovació de la proposta. La diputada de CatECP Marta Ribas ha reconegut la situació d'“excepcionalitat” pel 155 que ha dificultat elaborar el reglament però ha defensat que l'estructura del departament “no té cap altra limitació” per desplegar la llei.

Lentitud en la tramitació de les sol·licituds

En la seva exposició de motius, la proposta apunta a la “lentitud” en la tramitació de les sol·licituds, els recursos humans i tècnics “insuficients” o senes formació adient, un percentatge “per sorpresa massa alt” de denegacions, amb d'altres “no argumentades ni motivades” i “cap tipus d'acompanyament en el procés” als sol·licitants. Afegeix que hi ha entitats socials, sindicals i professors dels sectors implicats que han alertat que s'està aplicant “una lectura de criteris restrictiva d'allò que fixa la llei”.

Per la seva banda, la diputada ebrenca d’Esquerra Republicana, Irene Fornós, ha defensat que, malgrat l’aplicació de l’article 155 s’ha tirat endavant la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania. Amb tot, ha destacat que “han de ser curosos perquè encara cal tirar endavant i implementar el seu desplegament íntegre”.

Davant les crítiques d’opacitat amb les xifres de persones beneficiaries de la Renda Garantida, rebudes pels mateixos promotors de la Iniciativa Legislatura Popular, que va promoure aquesta llei, Fornós ha reconegut que: “No podem admetre ni parlar duna lectura massa restrictiva dels treballadors, que segueixin el reglament com s’ha de fer. Les restriccions que es van marcar per la llei són les que s’estan complint”. Finalment ha recordat el compromís adquirit per Dolors Bassa per tirar endavant aquesta llei.

Per la seva banda, el portaveu del Partit Socialista de Catalunya, Raul Moreno, ha alertat que “després de presentar preguntes parlamentàries, sol·licituds d'informació, de demanar l'empara al president del Parlament, de reunir-nos amb el Departament de Treball, d'anar al Síndic de Greuges, encara avui no tenim accés a dades sobre la renda garantida i ja han passat set mesos. “Hi ha hagut por a donar les dades i por a donar la cara”, ha reblat.

En canvi, Saloua Laouaji ha dit per part de JxCAT que el desplegament de la norma s'ha vist “aturat pels fets posteriors que no han permès l'aplicació”, apuntant concretament els “efectes negatius” del 155. Ha dit però que hi ha d'haver “autocrítica” dels gestors polítics i s'ha d'”aprendre dels errors”.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha reconegut que és el 155 el que ha "impedit" que hi hagi un desplegament reglamentari però ha afegit que la "culpa" d'aquest 155 és de qui el va "provocar". Ha continuat assegurant que si ara es manté és també perquè la majoria independentista no ha format govern.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha criticat la gestió "neoliberal" de la prestació "on les traves i la burocràcia allunya dels seus drets als titulars del mateixos" i ha exigit que el rescat de les persones sigui una prioritat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article