La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar fa una crida de voluntaris per al recompte del 2018

L’activitat es farà la nit del 16 de maig i és la tercera vegada que s’organitza amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

La iniciativa de Barcelona coincideix al maig amb recomptes a Badalona, Terrassa, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet


La propera nit del 16 de maig s'organitzarà de nou el recompte de persones sense llar que hi ha a Barcelona, una iniciativa que es durà a terme també a Badalona, la mateixa nit. Per això, les 33 organitzacions que conformen la Xarxa d'Atenció de Persones Sense Llar (XAPSLL) i l'Ajuntament de Barcelona fan una crida per trobar voluntaris. Es tracta del tercer any que la XAPSLL organitza el recompte, que pretén sensibilitzar sobre el sensellarisme, quantificar-lo i detectar nous espais on pernocten aquestes persones.

La nova edició de 2018 serà la segona des de l’aprovació del pioner Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020. A partir d'aquest pla, en què van participar les entitats que treballen en l'àmbit de les persones sense llar, s'han realitzat diverses accions i mesures, com ara proveir de targetes de transport públic les persones en risc d’exclusió (més de 1.100 títols en l’últim any), la instal·lació d’armariets gratuïts perquè puguin deixar els seus efectes personals i les obres de reforma per fer dels albergs espais amb una major privacitat.

Ara. l'organització confia poder arribar al miler de persones voluntàries que van participar de l'edició de l'any passat, una xifra rècord que no s'havia assolit en altres recomptes. La XAPSLL ha habilitat les inscripcions d’aquests voluntaris a través del web recompte.barcelona, on també es poden consultar totes les dades dels recomptes fets en anys anteriors. Per participar-hi només cal ser major d’edat, tenir ganes i disponibilitat la nit del 16 de maig i omplir un senzill formulari.

La nit del recompte totes les persones voluntàries es distribuiran en petits grups, que recorreran carrers i parcs de tota la ciutat. A totes elles se les recomana portar un telèfon mòbil amb connexió a internet per facilitar la transmissió de dades i, també, se les recorda que l’activitat acabarà de matinada i per tant necessitaran un mitjà de transport per tornar a casa.

El nombre de persones sense llar creix un 56% en l'última dècada

El nombre de persones sense llar ha augmentat en els darrers anys a tota Europa, i Barcelona n’és un exemple. Entre el 2008, el primer any amb dades fiables, i l’any 2017, el nombre de persones detectades pels successius recomptes i per la feina diària dels Serveis d’Inserció Social del consistori mostren un increment significatiu de les xifres. En concret, s’ha passat de 658 persones l’any 2008 a 1.026, segons el recompte del 2017 (un augment del 55,9% en l’última dècada).

Ara bé, el nombre de persones que dormen en recursos residencials d’entitats socials i de l’Ajuntament de Barcelona ha crescut encara més durant aquest període, en passar de 1.190 persones allotjades el 2008 fins a les 2.006 que hi havia l’any passat (un increment del 68,5%). Aquesta xifra de persones allotjades continuarà a l’alça, gràcies a l’obertura de nous dispositius durant l’últim any com és el cas de la Residència Cal Muns i del centre Maria Feixa.

35 milions d'euros per afrontar el sensellarisme

En qualsevol cas, les entitats socials i la ciutat de Barcelona assenyalen que “s’enfronten gairebé en solitari a un problema que requereix de polítiques supramunicipals, com demostra el fet que la meitat de les persones que demanen entrar en un equipament municipal o de la XAPSLL porten menys de sis mesos a la ciutat”. No és l’única dada en aquest sentit: l’any 2011 només el 5% de les persones allotjades tenien feina, mentre que en l’actualitat ja són el 15%.

El pressupost anual de l’Ajuntament destinat a l’atenció de persones sense llar ha augmentat en aquest mandat un 30%, en passar dels 27 milions d’euros de l’any 2014 als 35 milions d’euros actuals. En paral·lel, les ajudes que es donen des dels Serveis Socials municipals per pagar habitatge han crescut un 25,6%, en passar de 40,49 milions d’euros l’any 2014 als 50,87 milions de l’any passat.

Recomptes a altres municipis

De recomptes també se'n faran a diverses poblacions de l'àrea metropolitana, a banda de Badalona i Barcelona. A Terrassa serà la nit del dilluns 14 al dimarts 15 de maig i es farà per primera vegada. A Sant Adrià de Besòs serà la nit del 16 al 17 de maig i també la mateixa nit a Santa Coloma de Gramenet s'actualitzaran les dades de l'any passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article