Els veïns del Poblenou es muden en "protesta" contra la pressió immobiliària

La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona organitza una marxa pel cas d'una veïna perquè un fons d'inversió no li ha renovat el contracte de lloguer

La Sandra ha abandonat el seu pis del número 17 del carrer Badajoz, al Poblenou, aquest dissabte 5 de maig. El motiu és que un fons d'inversió va comprar la finca el juny de l'any passat i ara han decidit no renovar-li el contracte de lloguer. La Sandra ha assegurat haver viscut en aquest pis "tota la vida" i de fet ha dit que la besàvia del seu pare va llogar-lo al 1900.

Per tal de visualitzar aquests “desnonaments invisibles”, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha organitzat la primera ‘mudança de protesta’ per tal de “fer visible aquest drama”, tal com explica el cap de projectes, Joan Maria Soler. Fins a una trentena de persones han ajudat a fer el trasllat de la Sandra, qui ha explicat sentir “impotència i indignació” perquè no li han donat “l'opció ni de pujar el lloguer”.

Soler ha explicat que en la mateixa situació que la Sandra hi pot haver molta més gent, ja que “es preveu que 44.000 contractes de lloguer s'acabin -aquest 2018- i moltes renovacions no podran fer-se perquè la gent no s'ho pot permetre”, ja que en molts casos els propietaris decideixen pujar els preus de lloguer o, com en el cas de la Sandra, no els donen cap opció de renovar.

Per això des de la FAVB han començat a organitzar aquestes protestes per tal que “la gent afectada marxi amb el cap ben alt” i acompanyats per diferents veïns que els acompanyin en aquest procés d'abandonar una casa per traslladar-se a un altre. Soler ha afirmat que els hi “agradaria no fer-ne” i per això ha demanat “que la gent es resisteixi a marxar”, tot i que hi ha casos, com el d'aquest dissabte, en què no hi ha cap altra sortida que canviar de casa.

En cas en què sigui així, Soler assegura que es realitzarà una “mudança de protesta” que després de carregar el camió amb tots els mobles, es farà una marxa lenta cap al nou pis perquè “el barri sàpiga que hi ha tanta gent que està marxant”. De fet, això és el que s'ha fet amb la Sandra. Una vegada la trentena de persones l'ha ajudat a carregar el camió, també l'ha acompanyat a peu en una marxa lenta fins al nou pis que ha llogat.

D'aquesta manera, han sortit des del carrer de Badajoz cap al de Ramon Turró fins a la rambla de Poblenou on han pujat fins al carrer de Llull i allà s'han aturat a la cantonada de Llull amb Espronceda, on la Sandra ha aconseguit un nou contracte de lloguer. La protesta, que en bona part s'ha fet sota la pluja, ha arrencat aplaudiments d'alguns dels vianants.

Una vegada han arribat a les portes del nou pis, la Sandra ha afirmat que per entrar ha firmat “un contracte de lloguer de tres anys” i això li genera el dubte de saber què passarà quan s'acabi el nou contracte, però s'ha mostrat agraïda per tot el suport rebut al llarg de la protesta.

Joan Maria Soler creu que “no es pot viure dignament” amb uns contractes de lloguer que s'han d'anar renovant cada tres anys perquè els veïns no es poden “arrelar als barris” i tampoc els permet crear projectes de futur en els pisos perquè no saben quan hauran de buscar una nova llar. Per això la FAVB demana una reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans que doni garanties d'estabilitat.

La Sandra ha assegurat que ha intentat buscar la manera de mantenir el seu pis, però que el fons inversor té “la llei del seu costat” i per això ha estat impossible negociar un nou contracte. Aquesta dificultat en la negociació del contracte de lloguer fa que canviï “la configuració dels barris”, explica Soler, per “l'expulsió de molts veïns”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article