Agbar porta a judici l’Aliança contra la Pobresa Energètica

La companyia denuncia tres activistes per una acció del passat mes de febrer, intentant frenar així la lluita pel dret als subministraments bàsics


L'empresa Aigües de Barcelona, del Grup Agbar, ha decidit portar a judici tres membres de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per una acció de denúncia que va tenir lloc a les seves oficines comercials de Barcelona el passat 27 de febrer.

La companyia persegueix l’APE per la via judicial per una acció que s’emmarcava dins la campanya de condonacions de deute a famílies en situació de vulnerabilitat. Aquesta va iniciar-se el juliol de 2017 i reclamava, bàsicament, la condonació total dels deutes de factures impagades d'aigua contrets en situacions de vulnerabilitat i als que de cap manera les famílies podien fer front.

En alguns casos es tractava de quantitats que superaven els 1.000€ i Aigües de Barcelona, segons descriu el comunicat de l'APE, enlloc de respondre a la sol·licitud de condonació de deute presentada per les persones afectades, “es dedicava a fer-los recordatoris periòdics sobre els seus impagaments”.

Aquest fet va portar l'APE a dur a terme una acció pública de denúncia per buscar una solució a “l'angoixa que estava generant l'acumulació d'aquests deutes a les famílies”. Aquell dia, les representants de la companyia, entre elles la seva Directora de Clients Núria Latorre, ens van assegurar que les demandes de l’APE eren impossibles de complir.

Deu dies més tard, algunes de les afectades que sol·licitaven la condonació, així com milers de famílies de Barcelona i altres municipis de l’entorn, rebien a casa una carta d’Aigües de Barcelona que els confirmava la condonació de la major part del seu deute. En aquest sentit, segons expliquen des de l'APE alguns deutes de més de 1.000€ que es van arribar a reduir a 98€.

“Tenim molt clar que no es tracta d’una casualitat i que l’acció del 27 de febrer va provocar la condonació d’aquests deutes, fet que reflecteix que les nostres demandes no només eren legítimes sinó que eren possibles i que era només manca de voluntat de l'empresa per buscar una veritable solució per a les famílies”, destaquen des d'APE i també lamenten que “malgrat haver acceptat part de les nostres demandes, Agbar ha triat la via de la repressió judicial i el càstig per difondre la por entre les activistes i les afectades que no poden pagar els serveis més bàsics”.

D'una banda, Agbar ha presentat un recurs per demanar encausar a dues activistes més, entre elles la portaveu del moviment Maria Campuzano.  De l'altre, l’APE fa públic en el mateix comunicat, que des d’avui i fins el dia del judici, previst pel dia 16 de maig, inicien una campanya de difusió pública del cas perquè tothom tingui clar en què consisteix realment la “gestió responsable” d’Aigües de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article