La síndica de Barcelona demana una “solució global” per a les persones sense llar i “col·laboració entre administracions”

Maria Assumpció Vilà s'ha reunit aquest dilluns amb els acampats davant la Sindicatura


La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, s'ha reunit aquest dilluns amb diverses persones sense llar que han estat acampades davant l'oficina de la Sindicatura. Vilà demana “una solució global per a totes les persones sense llar” i, si bé reconeix “l'esforç de l'Ajuntament”, considera que cal “col·laboració entre administracions”. La Guàrdia Urbana va demanar dissabte als acampats que desallotgessin el campament instal·lat a la Ronda de Sant Pau, al costat de la Sindicatura.

Els ocupants de quatre de les tendes de campanya van accedir de forma voluntària a abandonar el lloc, mentre que els membres de la cinquena tenda van resistir-s'hi i els agents van obrir diligències per desobediència i acampada il·legal. Tot i això, encara hi ha membres de l'Acampada x Drets davant l'oficina de la Sindicatura de Greuges de Barcelona. Els representants de la protesta Acampada x Drets li han denunciat “la manca de coordinació entre els serveis de salut i serveis socials i una falta de recursos immediats i propers”, segons explica la Sindicatura en un comunicat. Vilà ha assenyalat que està en contacte amb l'Ajuntament per tractar la situació d'aquestes persones acampades.

La síndica i alguns membres del seu equip van visitar els acampats davant la seu de la Sindicatura divendres passat a la nit. Els representants d'Acampada x Drets van manifestar que els Mossos d'Esquadra els van lliurar divendres la notificació del desallotjament en cinc dies del solar d'Arc de Triomf on es trobaven i que per això alguns van decidir traslladar la protesta davant de la Sindicatura.

Els acampats porten més de 70 dies acampats entre la plaça de Catalunya, Arc de Triomf i davant la Sindicatura per reivindicar drets socials bàsics, com un habitatge digne. Segons la síndica, els acampats li han traslladat que l'ajuntament no els ofereix els recursos als quals tenen dret i demanen no només un espai per dormir, sinó rebre formació, organitzar activitats i aconseguir feina.

La situació de les persones sense llar a la ciutat

Vilà considera que Barcelona té un problema des de fa temps, “que continua i que més aviat augmenta”, ja que cada vegada són més les persones que dormen al carrer a la ciutat. En el recompte d'enguany, s'han visualitzat 1.026 persones que dormen als carrers de Barcelona i se'n compten 1.954 més allotjades en diferents equipaments. La síndica de Barcelona apunta a la creació d'habitatge públic com a possible solució: “Cal assolir l'objectiu de solidaritat urbana del 15% d'habitatges principals a Barcelona abans de l'any 2027”.

Vilà ja va iniciar una actuació d'ofici que permeti determinar l'adequació dels mitjans municipals adreçats a la intervenció en les situacions de sensellarisme.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article