El sindicat d'infermeria engega una ‘línia oberta’ per denunciar “imatges sexistes i denigrants” de la professió

El SATSE posa en marxa un paquet de deu accions durant els dos propers mesos per trencar estereotips sobre el col·lectiu


El sindicat SATSE ha posat en marxa una ‘línia oberta’ perquè els professionals del col·lectiu puguin denunciar “imatges sexistes i denigrants” de la infermeria a través del correu electrònic o de l'aplicació WhatsApp. El col·lectiu vol acabar amb estereotips com els que serveixen per promocionar festes universitàries o disfresses de carnaval.

Aquesta és una de les deu mesures que estan impulsant arreu de l'Estat per trencar estereotips coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria. "La campanya vol traslladar una imatge real i actual de les infermeres i infermers del nostre país", ha assegurat el portaveu del sindicat a Girona, David Olivares.

Una altra de les accions previstes és una recollida de firmes per demanar la constitució d'un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari que tingui capacitat d'actuar quan es difonguin "imatges i conductes sexistes". Olivares ha lamentat que a vegades aquestes imatges provinguin, precisament, d'esdeveniments promoguts per estudiants d'infermeria i medicina.

El sindicat SATSE vol tallar d'arrel l'estereotip de "la infermera sexy". Un tòpic d'una dona amb vestits ajustats, escot pronunciat i faldilla curta que es fa servir com a reclam a videoclips, festes universitàries o també per vendre disfresses de carnaval.

Aquesta és una de les imatges que el sindicat d'infermeria creu que no es correspon amb la realitat del col·lectiu. El portaveu del SATSE a Girona, David Olivares, ha explicat que, per combatre-ho, han decidit posar en marxa una campanya per "traslladar una imatge real i actual de les infermeres i infermers". La iniciativa es farà al llarg dels mesos de maig i juny, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Infermeria.

SATSE proposa una bateria de deu mesures per lluitar contra aquests tòpics i estereotips on el sexisme és el principal repte. Olivares ha explicat un cas on la imatge sexuada de les infermeres es va fer servir fa un parell de cursos per a festes universitàries dels graus de medicina i infermeria de la UdG.

Fins ara, els professionals informaven al sindicat quan detectaven aquests casos perquè presentessin una queixa. Ara, però, volen fer un pas més i formalitzar-ho amb la creació d'una 'línia oberta' via correu electrònic i per l'aplicació de missatgeria WhatsApp. Aquesta bústia virtual de queixes ha de servir per denunciar "atacs a la dignitat personal i professional" del sector de la infermeria, segons Olivars.

La campanya de conscienciació tindrà tres àmbits concrets d'actuació: els mateixos professionals, la ciutadania i els mitjans de comunicació. Sota el lema 'Trenca amb els estereotips', es difondrà diferent material informatiu a tots els centres sanitaris del país, entre d'altres actuacions de difusió.

Món vocacional i de dones

Tot i que el sexisme és el principal tòpic que volen eradicar, el sindicat detalla altres mites que consideren que no es corresponen amb la realitat. Un d'ells, el fet de considerar que es tracta d'un col·lectiu només de dones. Olivares, de fet, s'ha posat com a exemple: "El 20% de professionals del sector som homes".

Un altre punt on volen incidir és la consideració de la infermeria com un treball vocacional i de baix nivell de formació. Per això, SATSE recorda que els professionals que s'hi dediquen han superat un grau universitari que té notes de tall "d'entre 9 i 11 sobre els 14 punts de còmput". El sindicat insisteix, a més, que formen part "d'un equip multidisciplinari que pren moltes decisions de manera autònoma".

Objectiu final és crear un observatori

El paquet de mesures que volen tirar endavant durant els dos mesos de campanya inclou també una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per demanar al Ministeri de Salut la creació de l'Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari.

Aquest organisme hauria de fer un "seguiment detallat dels casos de difusió d'imatges i conductes sexistes", segons ha concretat Olivares. La proposta, a nivell estatal, compta per ara amb el suport del PSOE però esperen poder aconseguir que més partits polítics s'hi adhereixin aprofitant la campanya.

Olivares també ha destacat que una altra de les deu accions previstes és la confecció d'una enquesta sobre els estereotips entre els professionals d'infermeria. El propòsit és recollir l'opinió del sector sobre aquesta situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article