El Col·legi de Metges demana “respecte” pels fàrmacs opioides davant l'augment del seu consum

Entre el 2012 i el 2016 s'ha detectat un 45% de creixement de l'ús d'aquest tipus de medicaments

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) demana a professionals i pacients ''no perdre el respecte'' dels medicaments opioides. Reconeix que tampoc no cal “tenir por” a l'hora de prescriure'ls, perquè admet que són una “molt bona eina terapèutica” però recalca que s'han d'utilitzar en aquelles persones amb criteris d'indicació i sota les precaucions recomanades.

Davant l'augment del 45% en 4 anys del consum d'aquest tipus de medicament a Catalunya, EL CCMC acaba de publicar un document amb les recomanacions de la societat científica per continuar fent un “ús adequat” dels fàrmacs opioides i prevenir així possibles casos d'abús o d'addicció. És un fenomen que als Estats Units ha derivat en una greu crisi de salut publica.

Des del CCMC es reconeix que els opioides són analgèsics molt eficaços per al tractament del dolor però alerten que tenen efectes secundaris; l'addicció n'és el més greu. Per això recorden que s'han de prescriure amb cura, control estricte i només en els casos indicats, i per tant, fer una selecció adequada dels pacients a qui es recepten fàrmacs opioides majors.

El document dels metges assenyala que per al dolor no oncològic cal combinar estratègies multimodals, integrals i multidisciplinàries i fer una avaluació integral del dolor i de l'impacte que té en la vida diària, així com plantejar objectius realistes segons el diagnòstic.

El document del CCMC també demana tenir especial cura amb els pacients més grans o amb comorbiditats, ja que les malalties associades i la polifarmàcia poden intensificar els efectes adversos i complicacions dels analgèsics. També s'aposta per donar informació detallada i comprensible a pacients i familiars sobre els beneficis, possibles efectes secundaris i risc d'addicció del consum de fàrmacs opioides.

Una pauta per regular les dosis

En aquest sentit, es demana aclarir alguns conceptes sobre l'addicció, com per exemple, que no és sinònim de dependència física o tolerància, o que el dolor no protegeix de desenvolupar l'addicció als opioides. També es destaca que no només és l'ús a llarg termini de determinats tipus d'opioides que es pot produir addicció i que tampoc no hi ha pacients immunes.

Les recomanacions de la societat científica també demana establir una pauta d'ús regular a hores i dosis fixes i evitar les prescripcions a demanda. També reconeix la necessitat de fer un seguiment continuat i una reavaluació al cap de 3-6 mesos de tractament per valorar la conveniència de continuar-lo, reduir dosis o proposar altres estratègies.

Més demandes de tractaments amb opioides

A Catalunya s'ha constatat que entre el 2012 i el 2016, el consum d'opioides ha augmentat un 45%, passant de les 6,73 dosis diàries definides per cada mil habitants al dia, a les 9,74 DHD. Els indicadors d'alerta com poden ser l'increment de demandes de tractament, les reaccions agudes adverses a drogues i la mortalitat continuen sense experimentar un creixement que generi alarma, però el CCMC tampoc no descarta una infranotificació d'aquests indicadors. Les dades en àmbit espanyol constaten que l'increment entre el 2008 i el 2015 ha estat del 84%.

Als Estats Units en canvi, a mitjans dels 90 es va iniciar una “crisi epidèmica” que s'ha intensificat notablement en la darrera dècada. La mort de més de 100 persones al dia per sobredosi d'opioides (fentanil i heroïna, majoritàriament) suposa una crisi nacional al país, on s'ha observat una substitució dels fàrmacs opioides per substàncies provinents dels mercats il·legals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article