Joves extutelats creen una associació per parlar directament amb les administracions

L'entitat vol millorar la qualitat de vida d'aquests nois i noies en el camí cap a l'edat adulta i ser un espai de debat i reflexió


Joves extutelats de Catalunya s'han unit en una associació per traslladar a les administracions les dificultats i reivindicacions que tenen en el camí d'emancipació i cap a l'edat adulta i lluitar contra les etiquetes que moltes vegades la societat els posa. La Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC), que es va constituir a mitjans d'abril a Barcelona, té com a principals objectius millorar la qualitat de vida d'aquests nois i noies, “normalitzar” la realitat d'aquest col·lectiu, erigir-se com un interlouctor directe amb les administracions i ser un espai de trobada, debat i reflexió.

“Demanem a la societat que enfoqui la part més positiva del col·lectiu. Viure en un centre de menors no vol dir que haguem fet alguna cosa dolenta. S'ha de canviar la pregunta de 'què has fet?' per 'què ha passat que hagis estat en un centre?'”, ha assenyalat el president de l'UJEC, Giyaur Rahman.

Aquests joves extutelats volen tenir veu pròpia i parlar “directament” amb les administracions, en lloc que altres agents o entitats ho facin en nom d'ells. “Com a joves extutelats volem poder trucar a la porta de les administracions i demanar-los suport o donar-los la nostra opinió", ha afirmat Rahman després de la presentació de l'UJEC.

La iniciativa de constituir aquesta associació va sorgir a partir de les experiències de nois i noies que havien estat tutelats i de les dificultats que es troben en el camí d'emancipació. “Els recursos de què disposem com a joves extutelats són molt limitats. L'àmbit on estem més perjudicats és el residencial”, ha destacat el president de l'associació, que ha afegit: “L'associació es constitueix per donar-nos suport entre nosaltres i també als joves que vindran, que potser tindran més dificultats per les estructures socials o la crisi política actuals”. “Si ens tallen les ales quan ja som majors d'edat, no podem volar. El que nosaltres volem és volar i formar part de la societat amb normalitat”.

Aquests joves saben que la lluita “més difícil” serà probablement la de trencar els estereotips. “Generalment, quan dius que vius en un centre de menors, es produeix un rebuig o una distancia. I de vegades els joves no expressen que viuen en un centre per evitar que la societat els estereotipi”, ha afirmat Rahman, que ha afegit: “La societat haurà de fer un exercici molt gran de normalitzar aquest context dels joves tutelats o extutelats”.

L'UJEC està formada per una junta directiva, una assemblea general, les comissions i els socis i comptarà també amb un consell d'assessorament sobre aspectes que poden influir en els seus projectes.

Així, l'associació ha avançat algunes de les iniciatives que vol posar en marxa, com, de cara al juny, una exposició d'experiències de joves extutelats; un projecte de sensibilització que impulsaran a partir del setembre i diverses activitats pel 20 de novembre, Dia Universal de la Infància, així com per Nadal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article