Lliuren el primer gos de servei instruït per ajudar a persones amb esclerosi múltiple

La Sasha ja sap obrir calaixos, recollir objectes del terra o apagar els llums per ajudar l'Edurne


La Sasha és el primer gos de servei instruït per ajudar a persones amb esclerosi múltiple que s'ha entregat a Catalunya. Només té dos anys, però ja sap com obrir i tancar calaixos, recollir les claus del terra i apagar els llums per ajudar l'Edurne, de Sabadell, que té esclerosi múltiple. La Sasha, lliurada dimecres al vespre al Col·legi de Veterinaris de Tarragona per l'Escola de Gossos IDDT Assistance Dogs, tindrà una formació contínua i s'adaptarà a les necessitats de l'Edurne. Així, se la formarà per treure la bugada de la rentadora o per acostar-li la roba amb la qual s'ha de vestir. Aquest és un projecte pioner a Catalunya per poder donar resposta a la creixent demana de les persones amb discapacitat que necessitin un gos d'assistència.

La Sasha va passar el primer cap de setmana amb l'Edurne al juliol, i van congeniar bé. Viuen sota el mateix sostre des de l'octubre i ja ha notat un canvi: "anímicament fa molta companyia i de seguida s'ha fet a casa i a la família". "Fa un any em van jubilar i no vaig trobar què fer a casa, em van recomanar caminar i, per obligació, sortim quatre cops al dia", ha explicat l'Edurne.

En la primera fase, un instructor ha anat a casa l'Edurne perquè la gossa aprengués què havia de fer i perquè ella sabés quines són les ordres que li ha de donar. Així, se li va ensenyar a obrir i tancar calaixos o recuperar objectes, tasques estàndards en el gos de servei, així com a passejar pel barri, a entrar i sortir de les botigues en què l'Edurne compra de manera habitual o agafar el bus.

Ara per ara, la Sasha tanca els llums abans de sortir de casa, recull els objectes que li cauen a l'Edurne i li porta la bosseta de la medicació. Però encara no ha rebut tota la formació. Marga Macías, directora de la IDDT, ha explicat que "l'Edurne perdrà capacitats i mobilitat" a causa de l'esclerosi múltiple i que cal pensar en tenir la Sasha en formació contínua, una tasca que assumeix el centre, que en fa seguiment i mira de cobrir les necessitats que la usuària tingui en cada moment.

Els instructors podran arribar a instruir la Sasha perquè desvesteixi la seva propietària, o porti la roba perquè es pugui vestir o treure la bugada de la rentadora. "Evidentment la casa s'ha d'adaptar i tot això se li ha d'ensenyar al gos", ha explicat Macías.

L'Escola de Gossos d'Assistència IDDT Assistance Dogs ja ha entregat altres gossos d'assistència dins i fora de Catalunya en diverses especialitats, com ara la primera gossa d'assistència registrada oficialment al registre de gossos d'Assistència de les Illes Balears.

A més dels gossos pigall, els gossos de servei també poden alertar a diabètics abans de tenir una hipoglucèmia, ajudar en les tasques diàries a persones amb diversitat funcional o a persones de l'espectre de l'autisme.

L'Escola de Prevenció i Seguretat Integral d'Instructors Canins de la UAB, una formació única al món, han participat com a agents de socialització en la fase de formació del gos que s'han encarregat d'ampliar la seva educació en obediència bàsica, com en l'adaptació del gos als espais públics, el desplaçament en transports i en centres comercials o vies públiques. L'any passat els estudiants de la UAB també van participar en la instrucció d'un gos pigall que es va lliurar a una usuària amb discapacitat visual.

L'IDDT té el suport de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), l'Associació APRENEM per a la Inclusió de les Persones amb Trastorns de l'Espectre Autista i Carelia Via Social, i l'Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article