Les famílies denuncien la falta d'experts en educació especial als menjadors escolars

La FaPaC ha encetat una campanya per conèixer les problemàtiques amb què es troben els alumnes amb necessitats educatives específiques


La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) denuncia la vulneració de drets fonamentals dels alumnes amb necessitats educatives específiques (NEE) en el servei de menjador. Per aquest motiu, i  amb la finalitat de conèixer la realitat que viuen les famílies amb fills i filles amb aquestes necessitats, la Federació ha encetat la campanya “Escola inclusiva, menjadors inclusius”.

La FAPAC denuncia, a través d'un comunicat, que les famílies i AMPA afectades sovint es veuen obligades a assumir els costos dels especialistes en educació especial que li corresponen al Departament d’Ensenyament. “Volem unir esforços per exigir al Departament d'ensenyament el compliment de la normativa aplicable i la fi de la vulneració dels drets fonamentals de les nenes i nens amb NEE”, diuen.

Així, a través d’un formulari que es s'ha fet arribar a les més de 2.300 AMPA federades, l'organització vol saber si l’alumnat amb necessitats educatives especials es pot quedar a dinar a l’escola, amb quines problemàtiques s'han trobat i qui assumeix aquest cost.

Després de l’entrada en vigor del Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema inclusiu tots els alumnes s’han d’escolaritzar obligatòriament en centres educatius ordinaris.

A més, la normativa vigent obliga el Departament d’Ensenyament a dotar tots els centres públics amb els recursos adients i addicionals que siguin imprescindibles per garantir una atenció educativa adequada a l’alumnat amb NEE.

En aquesta línia, la FAPAC reconeix que el Departament d’Ensenyament “no pot excusar la seva omissió perquè es coneixedor d’aquestes necessitats des de fa anys”. Durant el curs 2004-2005 va iniciar la implementació de les unitats d’educació especial (USEE) als centres ordinaris i en l’informe de valoració que va fer al finalitzar el curs 2008-2009 s’evidenciava la falta de suport de personal al menjador. Per aquest motiu, l'entitat considera que “no és admissible que després d’una dècada no s’hagi resolt la dotació d’especialistes d’educació especial en horari de menjador en els centres ordinaris”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article