Milers d'estudiants es manifesten per mostrar el seu rebuig a la sentència de ‘La Manada’

Universitaris i alumnes de secundària han defensat els lemes ‘No és abús, és violació’ i ‘Nosaltres sí que et creiem’ arreu de Catalunya


Milers d'estudiants de secundària i també d'universitat han volgut mostrar aquest dijous el seu rebuig a la sentència de 'La Manada', feta pública el 26 d'abril passat, i han sortit al carrer en unes marxes que han recorregut el centre de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. També n'hi ha hagut a tot l'Estat espanyol. Amb els lemes ‘No és abús, és violació’ i ‘Nosaltres sí que et creiem’, els joves, sobretot noies i amb complements liles, s'han unit a l'organització feminista Lliures i Combatives per donar suport a la víctima de 'La Manada'.

A la marxa de Barcelona, que ha acabat a la plaça Sant Jaume, s'han cridat consignes contra la “justícia patriarcal i masclista”. Entre les pancartes s'hi ha pogut llegir missatges com ara “la injustícia ens ha violat a totes” o “tranquil·la, germana, aquesta és la teva manada”. La manifestació ha sortit cap a les 12 del migdia de la plaça Universitat. El color lila, amb cartells, pintades a les cares i als llavis o detalls de la indumentària de les participants, ha donat color a una marxa que ha volgut mostrar el posicionament del col·lectiu d'estudiants vers la sentència de 'La Manada'.

La portaveu del Sindicat d'Estudiants i de la plataforma Lliures i Combatives, que a nivell estatal convocaven la protesta, ha explicat en declaracions als mitjans, que des del primer moment van veure la necessitat de sortir al carrer i recuperar l'esperit del 8M d'aquest any. “Estem fartes de sentències d'aquest tipus”, ha dit Sofia Vázquez, que ha afegit no les aguantaran. Vázquez ha declarat que creu que hi ha “dues justícies”, la que empresona independentistes i criminalitza les dones, i “la de la impunitat” dels “corruptes” del PP. Creu que la sentència de ‘La Manada’ ho deixa més clar i per això cal omplir els carrers perquè “no se'n riguin de de les dones”.

Així la marxa s'ha desplaçat pel carrer Pelai, plaça Catalunya, Via Laietana i ha omplert la plaça de Sant Jaume de la capital catalana que de fet, ha quedat petita per acollir els 4.500 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, que han respost a la convocatòria d'aquest dijous. Allà s'ha llegit un manifest i pels volts de les dues del migdia s'ha dissolt.

L'ambient festiu i reivindicatiu ha estat el protagonista durant tot el matí. Crits de “fins que no em matin, no em creuran“ o “no em xiulis, no sóc un gos” o “no estàs sola, aquesta és la teva manada”, s'han combinat amb altres càntics contra algunes personalitats polítiques amb “Cifuentes, Arrimadas, no són aliades” o “això els passa per tenir un govern fatxa”, mostra de la indignació dels manifestants, majoritàriament noies i molt joves.

La manifestació era la principal acció d'una convocatòria de vaga que el Sindicat d'Estudiants va anunciar després de donar-se a conèixer la sentència. Vázquez ha dit que el seguiment als instituts ha estat al voltant del 70% però ni el Departament d'Ensenyament ni la Secretaria d'Universitats han donat a conèixer la incidència de l'aturada.

La plaça U d'Octubre de Girona obre la manifestació

També uns 300 estudiants han protestat aquest dijous pels carrers de Girona. La manifestació ha començat des de la plaça U d'Octubre i ha recorregut durant més d'una hora el centre de la ciutat. Els estudiants, sobretot de secundària i batxillerat, s'han aturat també davant dels jutjats de Girona on han criticat la decisió de l'Audiència Provincial de Navarra amb crits com “la injustícia ens ha violat a totes”.

Una sentència “escandalosa”, el crit a Lleida

Alhora, més de 500 estudiants, la majoria noies, s'han manifestat aquest dijous pels carrers de Lleida per expressar el seu rebuig a la sentència de ‘La Manada’. El que inicialment havia de ser una concentració a la plaça Ricard Viñes s'ha acabat convertint en una manifestació, que ha recorregut el centre de la capital del Segrià i que ha finalitzat a la plaça Paeria on un jove ha estat l'encarregat de la lectura d'un manifest que qualificava de “vergonya” i “d'escandalosa” la sentència.

“No és abús, és violació”

Uns 400 estudiants universitaris i de secundària s'han manifestat aquest dijous a Tarragona en el marc de la vaga convocada arreu de l'Estat espanyol pel Sindicat d'Estudiants i la Plataforma feminista Lliures i Combatives. Amb consignes com “No és no”, “No és un abús, és violació” i “Nosaltres et creiem”, els manifestants han recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la a Delegació del Govern, on han llegit diversos manifests.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article