‘Tenim Drets, Teixim Llibertats’: l’àrea metropolitana s’aboca a les persones refugiades

Més de 1.200 persones de deu municipis metropolitans participen en 80 tallers i activitats per reflexionar sobre els drets d’asil i refugi


Catalunya ha demostrat en diverses ocasions la seva solidaritat envers les persones refugiades i la crisi de la mediterrània. L’Àrea Metropolitana de Barcelona no n’és una excepció. Més de 1.200 persones de deu municipis metropolitans han participat el 2017 i 2018 en 80 tallers i activitats per reflexionar sobre els drets de les persones refugiades. El projecte ‘Tenim Drets, Teixim Llibertats’ ja fa dues edicions que organitza tallers, concursos i exposicions i aquest maig ha culminat amb un gran acte amb el lema ‘La nostra veu, el nostre compromís’ a la platja de la Nova Icària de Barcelona.

“Hem estat pioners a l’hora d’abordar des dels municipis, amb visió metropolitana, el refugi a la mediterrània”, reconeix el vicepresident de l’àrea internacional i de cooperació de l’AMB, Alfred Bosch. De fet, davant les dificultats per acollir les 17.000 persones a què es va comprometre l’Estat espanyol, des de l’ens metropolità van adonar-se de seguida de la necessitat d’engegar projectes de cooperació a Síria, els països fronterers, com Turquia, Líban i Jordània, i als campaments de persones refugiades a Lesbos, Grècia. Des del 2015 han destinat un total de 981.355,71 milions d’euros en fins a 23 projectes humanitaris i de cooperació.

Justament per tal de donar a conèixer aquestes iniciatives, però també per millorar-les, Tenim Drets, Teixim Llibertats ha impulsat tallers d’aprofundiment i reflexió sobre el dret d’asil i refugi. Els tallers han tingut una doble mirada, la reflexiva i l’artística. La ciutadania que hi ha participat ha anat preparant diverses accions, des de la creació de flors amb missatges fins a cançons, per a una performance artística per reivindicar els drets de les persones refugiades i la sostenibilitat ambiental i donar veu al seu compromís.

També s’han impulsat tallers de jocs de taula, en què es tractava de conèixer el perillós itinerari que fan moltes d’aquestes persones per arribar a un país segur, de manera que els participants podien reflexionar sobre els motius que empenyen aquestes persones a marxar dels seus països d’origen. De fet, segons dades oficials, hi ha al món 65,3 milions de persones desplaçades el 2017, la xifra més alta i preocupant des de la Segona Guerra Mundial. Més de la meitat, a més, són joves i infants i gairebé la meitat són dones.

Les mateixes xifres constaten que cap país europeu es troba entre els deu primers que acullen persones refugiades: la Unió Europea només ha acceptat enguany un 4,7% de les peticions d’asil i l’Estat espanyol es troba a la cua dels països europeus. En concret, les guerres a Síria han ocasionat una greu crisi migratòria a la Mediterrània. Al Líban, per exemple, que és país fronterer amb Síria, hi ha actualment més d’un milió de persones refugiades, el 70% de les quals viuen per sota del nivell de vida del país, en situacions d’extrema pobresa, sobrevivint amb menys de quatre dòlars al dia en els 225 assentaments improvisats amb tendes arreu del país.

Armilles salvavides, a les costes de Lesbos | AMB

Reciclar les armilles salvavides, una iniciativa d’anada i tornada

Al voltant de la iniciativa Tenim Drets, Teixim Llibertats, a més, es va preparar una exposició itinerant, on s’exposen els drets de les persones refugiades i en què s’explicaven els projectes de cooperació que s’han impulsat a la mediterrània a través de l’ens metropolità. D’entre tots els projectes difosos en els tallers, n’hi ha un d’ells que és, sens dubte, d’anada i tornada, perquè hi han participat tant ciutadania catalana com persones refugiades.

A les platges de Lesbos, a Grècia, s’acumulen fins a unes 450.000 armilles salvavides, embarcacions anomenades dinguis i muntanyes de residus provinents de la travessia de les milers de famílies que han creuat la mediterrània de forma precària. A l’illa de Lesbos, a menys de nou quilòmetres de la frontera amb Turquia, s’hi han atès fins a 8.000 persones refugiades aquest passat 2017 i cada dia n’arriben de mitjana 59. Per tal de reciclar tot aquest material, Lesbos Solidarity i l’AMB han engegat un projecte que permet usar tots aquests residus per crear productes com bosses i estoigs.

Aquest procés no només ha ajudat 75 persones refugiades i veïns de Lesbos a inserir-se laboralment, sinó que també ha comptat amb la participació d’aquells que han format part del projecte Tenim Drets, Teixim Llibertats. Des de l’AMB es va impulsar un concurs social d’idees destinat a les escoles d’enginyeria i disseny de l’àrea metropolitana. L’objectiu era que les propostes guanyadores poguessin ser fabricades a Lesbos, amb qui s’han treballat accions coordinadament. Tots aquests projectes de disseny s’han mostrat en una exposició. El treball amb Lesbos es coordina amb les accions de Badalona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article