El Síndic adverteix que l’Estat “ha perjudicat” les polítiques d’habitatge a Catalunya

Rafael Ribó alerta que les entitats financeres dificulten l’assoliment d’acords i que cal ampliar l'habitatge social, que no arriba al 2%


L’habitatge social a Catalunya no arriba al 2% del total del parc residencial i això té greus conseqüències per als col·lectius més vulnerables. Així ho constata el darrer informe elaborat pel Síndic de Greuges, ‘El dret a l'habitatge: qüestions urgents’. Per això, fa un toc d’alerta a les administracions perquè impulsin mesures en polítiques d’habitatge i assenyala que l’Estat, no només no ha fet prou, sinó que ha perjudicat la situació residencial.

“Davant d’un escenari especulatiu, el Govern de l’Estat no només no ha contribuït suficientment a donar-hi solució, sinó que, a més, ha adoptat una sèrie de decisions que, de manera directa o indirecta, han perjudicat la tasca de les administracions públiques”, adverteixen des del Síndic.

En concret, Rafael Ribó es refereix a les modificacions introduïdes pel que fa a la durada dels contractes d’arrendament, que ha passat a ser de cinc a tres anys de durada obligatòria per a l’arrendador. També a la impugnació davant del Tribunal Constitucional de diverses lleis aprovades pel Parlament de Catalunya que pretenien, entre d’altres, dotar les administracions públiques de les eines suficients per afrontar les situacions d'emergència residencial derivades de la pèrdua de l'habitatge habitual.

També assenyala que la “insatisfacció” que ha provocat l'aprovació del Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla estatal habitatge 2018-2021. “No només no recull moltes de les reivindicacions efectuades des del món local, sinó que, a més, consolida la tendència a la baixa de la inversió estatal en matèria d'habitatge dels darrers anys”, alerta.

Els “obstacles” de les financeres

Durant la jornada, també s’ha denunciat l’actuació de les entitats financeres que, sovint, posen obstacles que dificulten l’assoliment d’acords. Especialment rellevant, expliquen des del Síndic, és el cas de la SAREB, que actualment és una de les immobiliàries amb més propietats de sòl de l’Estat espanyol, amb almenys 54.000 habitatges, i que disposa del principal nombre dels seus actius immobiliaris a Catalunya.

El Síndic ha defensat, des del 2012, que el govern espanyol hauria d’emprendre les mesures legislatives necessàries per garantir que la SAREB cedeixi, almenys, un 30% del seus habitatges amb destinació al lloguer social.

A més, els experts han constatat en la jornada que, si ja era difícil dialogar amb les entitats financeres, la interlocució “s’ha agreujat” des d’entrada en el mercat immobiliari de fons d'inversió estrangers que han adquirit grans estocs d'habitatges que havien estat titularitat de les entitats financeres.

Per tot plegat, Rafael Ribó ha insistit en la necessitat de preveure unes polítiques d’habitatge més estructurals i a llarg termini que permetin donar resposta a les necessitats d’habitatge futures. Per assolir-ho, resulta imprescindible, segons Ribó, l'aprovació del Pla territorial sectorial d’habitatge. Així ho ha expressat davant la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla; el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Forn; la directora d’intervenció social de la Creu Roja, Susanna Roig, i el cap de l’Oficina de l’Habitatge de la Diputació de Barcelona, David Mongil.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article