La comunitat educativa denuncia “autocensura i criminalització” i prepara mobilitzacions

Docents i famílies criden a protestar el 23 de maig davant les seus del govern espanyol i a manifestar-se a Barcelona el 10 de juny


“Deixeu-nos educar en pau”. Aquest ha estat el reclam que ha fet la comunitat educativa i ha demanat també que es freni el que ells consideren una “campanya judicial i mediàtica” contra els docents, els intents d’instrumentalització i l'ús partidista que es fa de l’escola catalana.

En concret, es refereixen a les acusacions de delicte d’odi a un grup de docents de l’Institut El Palau, a Sant Andreu de la Barca, i també a les acusacions per adoctrinament en altres centres educatius catalans. Per aquest motiu, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha expressat el seu suport a les persones docents afectades. Aquest matí de dimecres, en la roda de premsa a la seu de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), també han defensat la tasca educativa d’aquests docents que, diuen, en molts casos s’han vist “cohesionats” en el seu lloc de treball.

Per la seva banda, David Córdoba, del sindicat USTEC ha afirmat que “els docents no es senten lliures de generar debat i que hi ha un alt grau d’autocensura entre el professorat”. Córdoba ha considerat que “l’escola no està aïllada del món i que els alumnes necessiten debats per créixer com a persones crítiques”. El que està passant, segons diu, és que “s’està trencant la normalitat”.

A més, des de la comunitat educativa valoren “molt positivament” les declaracions i el suport que el Síndic de Greuges ha expressat, darrerament, als docents. Davant de les acusacions d’aquests dies, diuen, “hem de donar una resposta clara i unitària”. I es lamenten que en alguns casos, a primària, hi ha hagut docents que s’han trobat qüestionats, per exemple, per cantar l’estaca.

Amb tot, docents i pares aposten per una resolució “positiva” del conflictes: “No creiem que judicialitzar situacions més o menys conflictives ajudi al desenvolupament de l’educació. És més, ho considerem un greu error i el clima que crea redunda en el malestar d’alguns docents que se senten coartats en la seva llibertat d’expressar-se lliurement a l’aula”.

L'alerta “d'instrumentalització” de l'escola catalana

Des de la FaPaC estaquen la importància de preservar la pluralitat en els centres educatius. “Perdre la pluralitat simplifica l'educació dels infants. Per això ens oposarem a qualsevol tasca d’instrumentalització política”.

La comunitat educativa no vol “veure com la por entra a les aules”, per això demanen “actuar amb decisió” i fan una crida, el proper dia 23 de maig, a concentrar-se davant les seus del govern espanyol a les quatre capitals de província. A més, també han convocat, el 10 de juny, una manifestació a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article