La Fundació Pasqual Maragall impulsa el primer estudi mundial per detectar el risc de demència

400 persones d'entre 60 i 80 anys participaran en el programa per prevenir la malaltia cinc anys abans que aparegui


La Fundació Pasqual Maragall ha presentat un estudi pioner al món que analitzarà el risc estimat de patir demència cinc anys abans de que es desenvolupi en el pacient. La Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de Demència posarà en marxa el programa amb 400 persones d'entre 60 i 80 anys que hagin tingut queixes subjectives de memòria i proporcionarà un pla d'acció personalitzada als participants.

El director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer, el doctor José Luis Molinuevo, ha explicat que l'objectiu és "estudiar i investigar científicament el coneixement necessari per poder traslladar-lo de forma personalitzada a la població". L'estudi, que tindrà una durada de 3 anys, es posarà a disposició de les autoritats sanitàries per fomentar la prevenció de la malaltia.

La Unitat de Recerca Clínica, impulsada pel El Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la fundació, ha posat en marxa aquest estudi mitjançant el web prevenciondemencia.org, on els 400 participants seran avaluats omplint un qüestionari. El formulari permetrà analitzar i identificar les persones amb un major risc de desenvolupar demència a cinc anys.

Així mateix, els participants realitzaran proves cognitives, de neuroimatge i genètiques; i s'examinarà l'impacte emocional que poden experimentar en rebre la informació del percentatge de risc. El programa oferirà un pla d'acció personalitzada per reduir aquest risc i millorar la salut mental dels pacients, així com la possibilitat de participar en altres projectes i estudis de prevenció.

El programa tindrà una durada de tres anys, durant els quals s'aniran incorporant diferents persones amb queixes subjectives de memòria. Els resultats demostraran si existeix una relació entre les bases biològiques i el percentatge de risc calculat, i es posaran a disposició de les autoritats sanitàries per avançar en la lluita contra l'Alzheimer.

“Té també la finalitat de contribuir a que hi hagi informació objectiva i dades fefaents perquè les autoritats sanitàries puguin assumir i interioritzar la prevenció d'aquestes malalties”, ha afirmat el director de la Fundació Pasqual Maragall, el Dr. Jordi Camí.

L'estudi coincideix amb 10è aniversari de la Fundació Pasqual Maragall en detecció i prevenció de la malaltia d'Alzheimer i ajudarà, com ha afirmat Camí, a “que hi hagin eines de prevenció i evitar que s'arribi a etapes de no retorn”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maria Aran Rubio badalona
1.

Voldria participar com a voluntari en el tema de prevencio contra el Alzeimer, soc infermera ara prejubilada em 62 anys, em problemas serios desde el 2000, he fet 3 contactes en vostes pero no he rebut mai cap resposta, espero que aquet cop si o fagin, gracies

  • 0
  • 0

Comenta aquest article