Un 40% de les infermeres assegura que ha patit comentaris o comportaments sexistes

Un 94% dels enquestats pel SATSE afirma que la imatge que es transmet de la professió no es correspon amb la seva funció


Un 40% de les infermeres catalanes assegura que han estat víctima de comentaris o comportaments sexistes i retrògrads en primera persona i sis de cada deu afirma que coneix algun company o companya que també n'ha estat víctima.

Són dues de les dades que es desprenen de l'enquesta del Sindicat d'infermeria, SATSE Catalunya, amb motiu de la campanya d'informació i sensibilització 'Trenca amb els estereotips'. En total, hi han participat més de 500 infermers a Catalunya i més de 9.200 a tot l'Estat.

De l'enquesta, també es desprèn que quasi la totalitat dels entrevistats (96,4%) creu que la seva imatge (uniforme, material equip o entorn de treball) que es trasllada d'ells a través dels mitjans de comunicació o el cinema, l'espectacle i la moda, entre d'altres, no és conforme amb les seves competències i funcions reals dins del Sistema Sanitari.

A més, nou de cada deu dels infermers que han participat creuen que els estereotips sexistes encara es mantenen i que la seva difusió suposen un clar obstacle o un retrocés per al desenvolupament de la seva professió. D’altra banda, els professionals d'infermeria coincideixen de forma gairebé unànime (96,8%) en què des de les administracions públiques s'han de dur a terme accions que evitin la difusió d'imatges ofensives contra ells.

Així mateix, un 96,4% per cent dels enquestats catalans dona suport a la proposta que el SATSE ha fet al Ministeri de Sanitat de crear un Observatori de la Dona en l'àmbit sanitari i es faci un seguiment dels casos de difusió d'imatges que atemptin contra la seva dignitat i prengui les mesures oportunes perquè aquests no es tornin a repetir.

Finalment, la gran majoria dels professionals enquestats (92,6%) considera que no tenen el reconeixement i visibilitat social que els correspon per la seva qualificació i competència professional dins del Sistema Sanitari espanyol.

Una línia oberta per denunciar agressions masclistes

El sindicat SATSE, de fet, va posar en marxa el passat 8 de maig una ‘línia oberta’ perquè els professionals del col·lectiu puguin denunciar “imatges sexistes i denigrants” de la infermeria a través del correu electrònic o de l'aplicació WhatsApp. El col·lectiu vol acabar amb estereotips com els que serveixen per promocionar festes universitàries o disfresses de carnaval.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article