Una vintena d'immigrants repliquen les protestes del Raval i Poblenou i ocupen un local a Badalona

El col·lectiu reivindica els drets de les persones nouvingudes i demana que es derogui l'actual llei d'estrangeria


Una vintena de persones han ocupat un local del barri de Llefià de Badalona (Barcelonès) per reivindicar els drets dels immigrants i els refugiats i exigir que es derogui l'actual llei d'estrangeria. L'acció pretén replicar la protesta que des de fa gairebé un mes es duu a terme a l'antiga Escola Massana, a la plaça de la Gardunya de Barcelona, i des de fa una setmana també a l'Església del Sagrat Cor del barri barceloní del Poblenou. Els convocants volen mostrar la situació dels col·lectius de persones nouvingudes en zones densament poblades com Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i incentivar la solidaritat als barris dels dos municipis on es concentra més població de fora.

“Es tracta d'una llei racista que sotmet a les persones a no poder treballar legalment”, ha explicat Enrique Mosquera, portaveu de Papers per a Tots que ha remarcat que de persones en aquesta situació “n'hi ha a cabassos”. Per aquesta raó ha afegit que la voluntat del col·lectiu és “anar estenent” aquesta mena d'actes a d'altres poblacions com Lleida o L'Hospitalet. El proper 27 de maig farà una manifestació a la plaça de Catalunya per reclamar canvis en la legislació actual. La tancada a la ciutat de Badalona arriba després que se celebressin tres assemblees en què immigrants de diferents nacionalitats residents a Badalona i Santa Coloma van mostrar la seva voluntat d'unir-se a la lluita.

En concret, el col·lectiu s'ha instal·lat en un local municipal del barri de Llefià que segons han explicat els responsables de la protesta l'Ajuntament tenia previst cedir a la PAH. “Hem arribat a un acord amb aquesta entitat per poder dur a terme aquesta acció”, ha detallat Enrique Mosquera, portaveu de Papers per a Tots, que ha dit que la voluntat del moviment és a “anar-lo estenent” a d'altres municipis com L'Hospitalet de Llobregat o Lleida.

En aquest sentit ha afirmat que era qüestió de temps que aquest moviment arribés a Badalona i Santa Coloma, ja que es tracta de dues poblacions molt properes a Barcelona amb un elevat volum de població nouvinguda que es veu afectada per l'actual llei d'estrangeria. “Volem que es derogui aquesta normativa o que es modifiquin les conseqüències que té sobre la vida de les persones perquè és racista i fa que les persones vingudes d'altres països no puguin treballar legalment”, ha lamentat Mosquera que també ha denunciat les dificultats que tenen per obtenir el padró sense un domicili fixe.

Enrique Mosquera, portaveu de Papers per a tots, parlant amb els participants de la tancada. | Norma Vidal (ACN)

Josep Elazawe, un dels immigrants que dormirà a Badalona, també s'ha manifestat en aquesta línia i que ha reclamat “l'empadronament sense restriccions” perquè és “la base per accedir al sistema sanitari i per poder tramitar la nacionalitat”.

Un altre dels participants, Almas Vahid, ha carregat contra les dues proves que els immigrants han de superar per poder accedir a la nacionalitat espanyola. “Nosaltres estem treballant tota la setmana fins hi tot el cap de setmana no tenim temps per estudiar i moltes persones venen del camp i no tenen coneixements suficients”, ha apuntat. Segons Vahid hi ha moltes persones que fa més de 10 anys que viuen a l'Estat i que no han pogut regularitzar la seva situació.

“Milers de famílies no es poden reagrupar o han de romandre en la clandestinitat per l'enorme dificultat d'arribar a una nòmina o un lloguer que compleixi els requisits”, ha explicat el protestant. Alhora ha reclamat que es rebaixin les exigències en els tràmits per al reagrupament familiar.

Aquest tancament també s'ha impulsat amb la voluntat d'incentivar la solidaritat de tots els barris de Badalona i Santa Coloma i per sumar suports de cara a la manifestació contra la llei d'estrangeria tindrà lloc a la plaça Catalunya el diumenge 27 de maig.

Crítiques del PP

Per la seva banda, el president del grup municipal del PP a Badalona i líder de partit a Catalunya, Xavier García Albiol, considera un “sense sentit” la regularització dels immigrants que estan sense contracte de treball. “No compartim els papers per a tots”, va assegurar Albiol en un contacte amb els mitjans diumenge en què va afirmar que aquesta demanda concreta “no té lògica” i “menys ara quan les polítiques d'immigració depenen menys de l'Estat i més de la Unió Europea”, va apuntar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article